Appellation Contrôlée
Appellation Pouilly-Fuissé Contrôlée

Appellasjon er et lovbeskyttet, geografisk avgrenset opprinnelseområde for produksjon av forskjellige typer landbruksprodukter og mest brukt for ost, kjøtt, øl, brennevin, og vin.

For å kunne sette et appellasjonsnavn på etiketten, må produsenten følge reglene som følger av den registrerte produktforskriften i EUs databaser. Disse forskriftene har tradisjonelt vært utarbeidet av en gruppe produsenter fra det gjeldende området i samarbeid med en nasjonal kontrollmyndighet. De sendes videre til EU, som foretar en mindre omfattende kontroll av søknaden. Ut over den geografiske avgrensningen kan dette gjelde (for vin) hvilke druesorter som kan benyttes, og hvilken avkastning, alkoholinnhold og produksjonsmetode produktet må ha.

Geografisk opprinnelsesbetegnelse er basert på det franske Appellation d’Origine Contrôlée-systemet og skal sørge for at produktets karakteristikk og kvalitet er en nødvendig følge av områdets geografiske trekk (herunder naturlige og menneskelige bidrag).

Beskyttede betegnelser i Frankrike kontrolleres av Institut National des Appellations d’Origine (INAO). Dette organet ble etablert i1935 for å utforme spesifikasjonene for de ulike appellasjonene i Frankrike. Et AOP/PGI-omrde kan være et helt vindistrikt eller innsnevret til mer spesifikke områder og kommuner med strengere krav. For eksempel er den enkleste kategorien Bordeauxviner klassifisert som AOP Bordeaux, mens viner fra de ulike kommunene i Bordeauxregionen kan bruke kommunenavnet på etiketten hvis de oppfyller kriteriene for den gjeldene kommunen. Eksempel på kommuneappellasjoner er Pauillac og Margaux.

I 2016 var det 361 appellasjoner for vin- og brennevinsprodukter og 50 for meieriprodukter (hovedsakelig ost) i Frankrike (kilde: INAO). Eksempler på AOP-beskyttede oster er Roquefort og Comté.

Lignende termer finnes i andre land som etter AOC-systmet introduserte egne reglverk. Eksempler er Denominazione di Origine Controllata (DOC/DOCG) i Italia og Denominación de Origen (DO/DOCa) i Spania.

I EUs reviderte vinlovgivning som ble introdusert i 2008 er det opprettet et nytt kvalitetshierarki kalt Protected Designation of Origin (PDO) og Protected Geographical Indication (PGI), på norsk beskyttet opprinnelsesbetegnelse og beskyttet geografisk betegnelse. Dette sertifiseringssystemet er overordnet alle EU-lands vinlovgivning, men når det kommer til merking får produsenter i land som Frankrike fortsette å bruke sine tradisjonelle termer (AOC) istedenfor PDO (AOP på fransk) eller PGI (IGP på fransk) på merkelappene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg