appellasjon

Appellation Pouilly-Fuissé Contrôlée

Artikkelstart

Appellasjon er et lovbeskyttet, geografisk avgrenset opprinnelseområde for produksjon av vin. Betegnelsen kan også omfatte brennevin og enkelte matvarer.

For å kunne sette et appellasjonsnavn på etiketten, må produsenten følge reglene som det enkelte lands kontrollorganer har fastsatt for denne appellasjonen. Ut over den geografiske avgrensningen kan dette gjelde hvilke druesorter som kan benyttes, og hvilken avkastning, alkoholinnhold og produksjonsmetode produktet må ha.

Geografisk opprinnelsesbetegnelse er basert på det franske Appellation d’Origine Contrôlée-systemet og skal sørge for at vinens smakskarakter har en sammenheng med hva som er forventet i det gjeldende produksjonsområdet.

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) kontrolleres av Institut National des Appellations d’Origine (INAO). Dette organet ble etablert i1935 for å utforme spesifikasjonene for de ulike appellasjonene i Frankrike. Et AOC-område kan være et helt vindistrikt eller innsnevret til mer spesifikke områder og kommuner med strengere krav. For eksempel er den enkleste kategorien Bordeauxviner klassifisert som AOC Bordeaux, mens viner fra de ulike kommunene i Bordeauxregionen kan bruke kommunenavnet på etiketten hvis de oppfyller kriteriene for den gjeldene kommunen. Eksempel på kommuneappellasjoner er Pauillac og Margaux.

I 2016 var det 361 appellasjoner for vin- og brennevinsprodukter og 50 for meieriprodukter (hovedsakelig ost) i Frankrike (kilde: INAO). Eksempler på AOC-beskyttede oster er Roquefort og Comté.

Lignende systemer basert på det franske appellasjon-systemet finnes i en rekke europeiske land, for eksempel Denominazione di Origine Controllata (DOC/DOCG) i Italia og Denominación de Origen (DO/DOCa) i Spania.

I EUs reviderte vinlovgivning som ble introdusert i 2008 er det opprettet et nytt kvalitetshierarki kalt Protected Designation of Origin (PDO), på norsk beskyttede opprinnelsesbetegnelse. Dette sertifiseringssystemet er overordnet alle EU-lands vinlovgivning, men de ulike medlemslandene kan bruke sin egen terminologi og nærmere definerte kriterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg