Rudolf Andresen

Faktaboks

Rudolf Andresen

Rudolf Kristian Andresen

Født
18. januar 1914, Kristiania
Død
9. november 1990, Oslo

Artikkelstart

Rudolf Kristian Andresen var en norsk sjøoffiser og diplomat. Han var sjef på torpedobåt og jagere under andre verdenskrig, og var senere leder for Norsk Utviklingshjelp.

Militær karriere

Rudolf Andresen gikk ut fra Sjøkrigsskolen i 1939, kort tid før andre verdenskrigs utbrudd. I april 1940 var han nestkommanderende på ubåten A 3. Da motstanden i Norge ble oppgitt flyktet Andresen til Storbritannia., og tjenestegjorde deretter på motortorpedobåter og jagere i Den engelske kanal.

Etter krigen tjenestegjorde han i materielleavdelingen i Sjøforsvarets overkommando, samtidig som han var marineattaché i London. I 1953 ble han utnevnt admiral, som den yngste siden Tordenskjold, og nestkommanderende for marinen. Han var i denne stillingen frem til 1959.

Bistand og diplomati

I 1962 ble han ansatt som leder av Norsk Utviklingshjelp, og var sentral i etableringen og driften av en rekke offentlige prosjekter. Det norske Fredskorpset ble også lagt under ham. I 1968 ble organisasjonen omorganisert og endret navn til Direktoratet for utviklingshjelp.

I 1975 ble Andresen utnevnt til ambassadør til Kenya, med sideakkreditering til Etiopia og Madagaskar, og fra 1979 til Uganda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg