Rudolf Kristian Andresen var en norsk sjøoffiser og diplomat. Han var sjef på torpedobåt og jagere under andre verdenskrig,  og var senere leder for Norsk Utviklingshjelp.

Rudolf Andresen gikk ut fra Sjøkrigsskolen i 1939, kort tid før andre verdenskrigs utbrudd. I april 1940 var han nestkommanderende på ubåten A 3. Da motstanden i Norge ble oppgitt flyktet Andresen til Storbritannia., og tjenestegjorde deretter på motortorpedobåter og jagere i Den engelske kanal.

Etter krigen tjenestegjorde han i materielleavdelingen i Sjøforsvarets overkommando, samtidig som han var marineattaché i London. I 1953 ble han utnevnt admiral, som den yngste siden Tordenskjold, og nestkommanderende for marinen. Han var i denne stillingen frem til 1959.

I 1962 ble han ansatt som leder av Norsk Utviklingshjelp, og var sentral i etableringen og driften av en rekke offentlige prosjekter. Det norske Fredskorpset ble også lagt under ham. I 1968 ble organisasjonen omorganisert og endret navn til Direktoratet for utviklingshjelp.

I 1975 ble Andresen utnevnt til ambassadør til Kenya, med sideakkreditering til Etiopia og Madagaskar, og fra 1979 til Uganda.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.