Flyktninghjelpen

Artikkelstart

Flyktninghjelpen, en av Norges største private hjelpeorganisasjoner som jobber internasjonalt, og den eneste som er spesialisert på arbeidet med å gi hjelp og beskyttelse til mennesker på flukt.

Faktaboks

Også kjent som
eng. Norwegian Refugee Council, NRC

Generalsekretær fra 2013 er Jan Egeland.

Arbeidsområder

Organisasjonens hovedaktiviteter er matdistribusjon, rettshjelp, informasjon og rådgivning, utdanning, husly og leirdrift.

Flyktninghjelpen driver utstrakt informasjonsvirksomhet om flyktninger og internt fordrevne, samt påvirkningsarbeid overfor norske og internasjonale myndigheter, FN og andre organisasjoner.

Organisasjonen har også verdens største database med oversikt over internt fordrevne verden over.

Organisasjon

Flyktninghjelpen har programvirksomhet i Norge og 31 andre land og territorier i tre verdensdeler (2017). Hovedkontoret ligger i Oslo, internasjonale kontorer ligger i Addis Abeba, Brussel, Dubai, Genève og Washington D.C.

Flyktninghjelpen har i alt rundt 6000 ansatte (2017). Organisasjonen har også en betydelig beredskapsstyrke, NORCAP, med omkring 900 medlemmer, som kan rykke ut til internasjonale hjelpeoperasjoner på kort varsel.

Flyktninghjelpen samarbeider tett med FNs høykommissær for flyktninger og en rekke andre FN-organisasjoner og internasjonale bistandsorganisasjoner.

Finansiering

Flyktninghjelpen finansierer virksomheten ved egne innsamlede midler og offentlige bevilgninger.

Historie

Flyktninghjelpen er en videreføring av Europahjelpen, som ble opprettet i 1946. Flyktninghjelpen het inntil 1992 Det Norske Flyktningeråd og deretter Flyktningerådet til 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Roll-Hansen, Hege & Eva Helene Østbye: Hjelp og beskyttelse : Flyktningerådet 1946–1996, 1996

Kommentarer (1)

skrev Ioannis Tavridis

Hei, etter det jeg vet har Flyktninghjelpen blitt større de siste årene, de skal nå ha 2600 ansatte og ca. 900 medlemmer i deres berdskapsstyrke. De har også ny Generalsekretær, Elisabeth Rasmusson, siden januar 2008.Etter det jeg vet er NRC- Norwegian Refugee Council som de heter på godt norsk- den største "hel"norske organisasjonen, kun Røde Kors er større men de er en del av et internasjonalt nettverk.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg