Norsk Utviklingshjelp var en statlig institusjon etablert i 1962 for å forvalte Norges utviklingshjelp til fattige land. Institusjonen ble i 1968 omgjort til Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad).

Institusjonen ble opprettet gjennom et stortingsvedtak basert på anbefalinger fra Engen-utvalget, ledet av statssekretær Hans Engen, som avga innstilling i 1961. Norsk Utviklingshjelp etterfulgte Fondet for hjelp til underutviklede land som var opprettet i 1952, og tok over ansvaret for den såkalte Indiahjelpen (kjent som Kerala-prosjektet), Koreasykehuset og rekruttering av tekniske eksperter til FN. Regjeringen oppnevnte et eget styre for Norsk Utviklingshjelp, ledet av Trygve Lie, og Rudolf K. Andresen ble tilsatt generalsekretær. Den forvaltningsmessige rollen til Norsk Utviklingshjelp var noe uklar, og det var en del spenning mellom institusjonen og Utenriksdepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg