Robert Oppenheimer

Faktaboks

Robert Oppenheimer

Julius Robert Oppenheimer, J. Robert Oppenheimer

Uttale
ˈåpənhaimə
Født
22. april 1904, New York City, New York, USA
Død
18. februar 1967, Princeton, New Jersey, USA
Robert Oppenheimer var en amerikansk fysiker som er kjent for sine arbeider innen teoretisk atom- og kjernefysikk, samt for sin rolle i utviklingen av den første atombomben. Foto fra circa 1944.
Fra venstre: Paul Dirac, Robert A. Millikan og Robert Oppenheimer. Bildet er tatt på Caltech, California i 1935.

Robert Oppenheimer, fotografert av Philippe Halsman i 1958.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Robert Oppenheimer var en amerikansk fysiker som er kjent for sine arbeider innen teoretisk atom- og kjernefysikk, samt for sin rolle i utviklingen av den første atombomben.

Vitenskapelig karriere

Stillinger

Oppenheimer var professor ved University of California, Berkeley og California Institute of Technology, Pasadena (kombinert stilling) i perioden 1929–1947. Han organiserte i 1942 Los Alamos Scientific Laboratory som en avdeling av University of California, og i 1943–1945 var han vitenskapelig direktør for dette. I perioden 1946–1952 var han formann for Atomic Energy Commissions (AEC) rådgivende komité for vitenskapelige spørsmål. I 1947–1967 var han direktør for Institute for Advanced Study i Princeton.

Bidrag til teoretisk fysikk

Oppenheimer gjorde seg tidlig kjent for arbeider i teoretisk atom- og kjernefysikk, som han blant annet hadde studert hos Ernest Rutherford i Cambridge og Max Born i Göttingen. Sammen med Born utviklet han en metode til å regne ut energinivåer i molekyler, en metode som i dag er kjent i kjemi som Born-Oppenheimer-separasjonen. Han gav en kvantemekanisk beskrivelse av pardannelsesprosessen, viste at elektronene ikke kunne inngå i atomkjernene, forutsa allerede 1930 eksistensen av antiprotonet, en partikkel som først ble påvist eksperimentelt i 1955, og gav en rekke andre bidrag til elektromagnetisk feltteori.

Han gjorde seg spesielt bemerket som lærer. Han var den første som underviste systematisk i kvantemekanikk i USA, og storparten av de amerikanske fysikerne som deltok i utviklingen av den teoretiske fysikk fra 1930 og utover, hadde studert hos Oppenheimer i California. I den perioden han var ved Institute for Advanced Study var dette et sentrum for teoretisk fysikk.

Utvikling av atomvåpen og politikk

Som direktør i Los Alamos fikk Oppenheimer hovedansvaret for utviklingen av fisjonsbomben. Etter annen verdenskrig engasjerte han seg sterkt i arbeidet for utnyttelsen av kjerneenergi for fredelige formål og for fundamental forskning innen kjernefysikk og elementærpartikkelfysikk. Han deltok i arbeidet for internasjonal kontroll av kjerneenergi. Oppenheimer viste liten entusiasme for prosjektet om utviklingen av hydrogenbomben, og han utarbeidet et forslag som skulle begrense dens bruk.

I 1952 trakk han seg tilbake som formann for AECs rådgivende komité, men fortsatte som konsulent for AEC inntil han i 1954 ble nektet adgang til hemmelige dokumenter om kjernefysisk forskning. Deretter anklaget Senatets granskningskomité ham for å ha samarbeidet med kommunister før og i begynnelsen av annen verdenskrig. Ifølge anklagen skulle han ha gitt vitenskapelige opplysninger til Sovjetunionen og ha motarbeidet hydrogenbombeprosjektet også etter at president Truman hadde bestemt at det skulle settes i gang. Han fikk valget mellom å trekke seg tilbake som konsulent eller å underkaste seg offentlig granskning. Han valgte det siste. Det ble vist at han før krigen hadde hatt omgang med kommunistvennlige personer, men for øvrig ble det ikke ført bevis for anklagene. Likevel ble han fratatt sin kontrakt med AEC.

Oppenheimer-saken vakte stor oppmerksomhet, og AEC offentliggjorde derfor alle saksdokumentene. Han ble senere rehabilitert av president John F. Kennedy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Egil Lunde

Ble han ikke rehabilitert av Lyndon B. Johnsen?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg