Anton Sophus Bachke

Faktaboks

Anton Sophus Bachke
Født
20. juni 1836, Meråker, Nord-Trøndelag
Død
6. januar 1919, Trondheim

Artikkelstart

Anton Sophus Bachke var en norsk bergmann som gjorde en stor innsats for utviklingen av svovelkisindustrien i Norge.

Faren var driftsbestyrer ved Selbu kobberverk i Meråker. A. S. Bachke tilhørte altså en familie med bergmannstradisjoner. Etter å ha tatt artium ved Trondheim katedralskole i 1854 studerte han mineralogi og bergverksdrift ved universitetet i Christiania. Fra 1878 arbeidet han ved Røros Kobberverk, hvor han i 1880 fikk stilling som overdirektør og han spilte en aktiv rolle i kobberverkets ledelse frem til han gikk av i 1897.

I perioden fra 1882 til 1886 var Bachke konstituert som bergmester i Nordenfjelske bergdistrikt. Da dette ble delt i 1885, ble han utnevnt til bergmester for Tromsø distrikt. Etter at også dette distriktet ble delt i 1908, ble han bergmester i Nordlands distrikt. Han satt i denne stillingen til han tok avskjed i 1914.

1878 kjøpte Bachke den gamle storgården RingveLade ved Trondheim. Hans svigerdatter Victoria Bachke omdannet senere gården til et musikkhistorisk museum som fremdeles er i drift i dag.

A. S. Bachke deltok også aktivt i det offentlige liv i Strinda kommune, hvor han var ordfører fra 1896 til 1897. Han var bror til den kjente juristen Ole Andreas Bachke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg