Anton Sophus Bachke var en norsk bergmann som gjorde en stor innsats for utviklingen av svovelkisindustrien i Norge.

Faren var driftsbestyrer ved Selbu kobberverk i Meråker. A. S. Bachke tilhørte altså en familie med bergmannstradisjoner. Etter å ha tatt artium ved Trondheim katedralskole i 1854 studerte han mineralogi og bergverksdrift ved universitetet i Christiania. Fra 1878 arbeidet han ved Røros Kobberverk, hvor han i 1880 fikk stilling som overdirektør og han spilte en aktiv rolle i kobberverkets ledelse frem til han gikk av i 1897.

I perioden fra 1882 til 1886 var Bachke konstituert som bergmester i Nordenfjelske bergdistrikt. Da dette ble delt i 1885, ble han utnevnt til bergmester for Tromsø distrikt. Etter at også dette distriktet ble delt i 1908, ble han bergmester i Nordlands distrikt. Han satt i denne stillingen til han tok avskjed i 1914.  

1878 kjøpte Bachke den gamle storgården Ringve på Lade ved Trondheim. Hans svigerdatter Victoria Bachke omdannet senere gården til et musikkhistorisk museum som fremdeles er i drift i dag. 

A. S. Bachke deltok også aktivt i det offentlige liv i Strinda kommune, hvor han var ordfører fra 1896 til 1897. Han var bror til den kjente juristen Ole Andreas Bachke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.