Religion i Libanon

Interiør fra en maronittisk kirke i Harissa, Libanon.
Kirke i Harissa
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Libanon anerkjenner 18 ulike religionssamfunn, alle forgreninger av kristendom og islam. Av kristne grupper finnes (etter størrelse) katolske maronitter, gresk-ortodokse, gresk katolske (melkitter), armensk ortodokse, østsyrisk katolske, armensk katolske, syrisk ortodokse, romersk katolske, kaldeisk katolske, av østkirken, koptere og protestanter; av islamske grupper finnes sjia- og sunni-muslimer, drusere, ismailitter, alawitter og nusarier. Libanon har også en mindre, jødisk minoritet.

Selv om det av hensyn til den fastsatte, politisk-religiøse maktbalansen i parlamentet ikke er blitt foretatt folketelling siden 1932, antas det at muslimer er i flertall. De tre største religiøse gruppene er sjiamuslimer (30 %), politisk representert ved Hizbollah, sunnimuslimer (25 %), politisk representert ved partiet Glory Movement og statsminister Najib Mikati, og katolske maronitter (23 %), representert ved den offisielle libanesiske hæren (LAF) og Libanons president, Michel Suleiman.

Alle de atten religiøse gruppene er politisk og geografisk avgrenset fra hverandre, representert ved ulike politiske partier og kirker, ofte også med egne flagg og privatskoler. Det er ikke er lov til å inngå ekteskap på tvers av de religiøse fraksjonene, noe som fører til at mange libanesere velger å reiser til Kypros for å inngå borgerlige ekteskap. Innenfor de religiøse gruppene praktiseres det familierett på grunnlag av religiøs tradisjon, uavhengig av staten. Det kan derfor være vanskelig å utføre skilsmisse, i noen kirker vanskeligere enn andre. I de fleste religionssamfunn er barna mannens eiendom etter skilsmisse.

Selv om et religiøst liv ikke er å unngå i Libanon, ble det med ny lovgivning av 2009 ikke lenger obligatorisk å oppføre religiøs tilhørighet på libanesiske ID-kort.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg