Reisen til julestjernen

Hanne Krogh som Sonja sammen med Knut Risan som kongen og Bente Børsum som dronningen i Ola Solums filmatisering av Reisen til julestjernen (1976).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Reisen til julestjernen er en eventyrkomedie av Sverre Brandt. Stykket hadde urpremiere i 1924, og har siden vært satt opp hele 25 ganger ved Nationaltheatret, og en rekke ganger ved andre norske og internasjonale scener. Reisen til julestjernen har vært filmatisert to ganger, i 1976 og 2012. Fortellingen har også vært omskrevet og utgitt som bildebok, første gang i 1925 og siste gang i 2016, med ulike illustratører og forestillingsfoto.

Den dramatiske teksten

Fra Nationaltheatrets oppsetning i 1957.
Av /Billedbladet NÅ.
Lisens: CC BY 2.0

Sceneteksten starter med et slott i sorg. Prinsesse Gulltopp forsvant en julekveld, da hun ville hente julestjernen ned fra himmelen, og i sin fortvilelse forbannet kongen stjernen, slik at den forsvant. Det har blitt spådd at når julestjernen skinner på himmelen igjen, vil også prinsessen komme tilbake. Fattigjenta Sonja lover å hjelp kongen med å finne stjernen, og den onde greven, ei fæl heks og hennes datter motarbeider prosjektet. Sonja får hjelp av skogsnisser, småfugler, nordavinden og selveste julenissen på sin ferd, og til sist viser det seg selvsagt at Sonja er den bortkomne prinsessen.

Reisen til julestjernen er inspirert av, og bygger på, en juletradisjon som allerede eksisterte ved Nationaltheatret i 1924. Deler av handlingen ligner til forveksling på Barbra Rings Kongens hjerte (1910), og Brandt henter ellers elementer fra norske folkeeventyr, juletradisjoner og tysk barneteater.

Det originale grepet til Brandt er hvordan han, i samarbeid med komponist Johan Halvorsen, har bygget stykket rundt julesangen "Glade jul". Det kristne julebudskapet er en rød tråd i teksten, noe som kommer best fram i stykkets høydepunkt, der Jesusbarnet kommer ned en himmelstige, omgitt av engler, og overleverer julestjernen til hovedpersonen Sonja.

Teaterforestillinger

Stykket ble innlevert anonymt til daværende teatersjef Bjørn Bjørnson, under pseudonymet Brynjulf J. Teatersjefen avslørte snart forfatteren som Sverre Brandt og krevde forbedringer i teksten, samtidig som han satte hele teatermaskineriet i gang for å lage en festforestilling for hele familien. Suksessen reddet Nationaltheatrets økonomi. Siden har stykket vært oppført ofte og med jevne mellomrom, bare slått i antall av Ibsens Peer Gynt. Siste forestilling ved Nationaltheatret var i Kjersti Horns regi i 2017.

Filmatiseringer

Filmrettighetene ble første gang solgt til Norsk Film AS, og Ola Solum regisserte filmen som hadde premiere i 1976. Filmmusikken var komponert av Egil Monn-Iversen, og en rekke kjente skuespillere som Harald Heide-Steen Jr, Rolf Just Nilsen og Anne Marit Jacobsen medvirket. Filmen var også et gjennombrudd for Hanne Krogh. Solum gjorde store endringer i Sverre Brandts opprinnelige tekst, blant annet ved å vise hvordan Gulltopp forsvant, endringer i rollegalleriet, og en nedtoning av det kristne budskapet. Filmen fikk snart klassikerstatus på kino, og NRK har sendt filmen hver jul siden 1997.

I 2012 sto Moskus film og den norske avdelingen til Walt Disney Company bak produksjonen av en ny film. Nils Gaup hadde regien, og lagde en moderne eventyrfilm, spilt inn på et slott i Tsjekkia, og med mange digitale effekter. Filmmusikken ble denne gangen komponert av Gaute Storaas, og også her medvirket kjente skuespillere som Agnes Kittelsen, Anders Baasmo Christiansen og Jakob Oftebro. Teksten har gjennomgått omfattende språklig bearbeiding, og heller ikke denne versjonen er spesielt religiøs, men handlingen og rollegalleriet ligner mer på Brandts original.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg