Sverre Brandt

Faktaboks

Sverre Brandt
Født
3. mars 1880, Trondheim
Død
16. juli 1962, Lillehammer

Artikkelstart

Sverre Brandt var dramatiker og økonomidirektør ved Nationaltheatret i perioden 1919–1948. Han er kjent som forfatter av barnekomedien Reisen til julestjernen (1924). Stykket er oppført utallige ganger på Nationaltheatret, samt på en lang rekke norske og utenlandske scener. Reisen til julestjernen er også filmatisert to ganger, i 1976 og i 2012.

Karriere

Sverre Brandt tok juridisk embetseksamen ved Det kongelige Fredriks Universitet i Christiania i 1904, men han hadde alltid stor interesse for teateret. Som student drev han med studentteater og vant en dramatikerkonkurranse med forviklingskomedien Crambamboli. En rædselsnat i Tuillerierne (1901).Stykket ble satt opp i Kristiania, og sendt på turné til Drammen, Lillehammer og Trondheim. Han forfattet også en julekomedie for studenterteateret, og han skrev leilighetsdikt når anledningen bød seg.

I perioden 1905-1919 var Brandt sakfører i Tronheim. Samtidig var han en pådriver for opprettelsen av Trondhjems Nationale Scene i 1911, og var både sekretær for selskapet som eide teaterbygningen, og styremedlem i teateret. I 1919 søkte og fikk Sverre Brandt den nyopprettede stillingen som økonomidirektør ved Nationaltheatret. Denne stillingen beholdt han helt fram til han ble pensjonert i 1948. Han bisto ti ulike teatersjefer i disse årene.

Reisen til julestjernen

Det eksisterer ulike historier om hvordan og hvorfor Reisen til julestjernen ble skrevet. Det er liten tvil om at barnekomedien reddet Nationaltheatrets økonomi i en vanskelig periode, men om det var Brandts hensikt er ikke godt å vite. Stykket ble innlevert anonymt til daværende teatersjef Bjørn Bjørnson, under pseudonymet Brynjulf J, og Bjørnson øynet mulighetene. Han avslørte snart forfatteren og krevde forbedringer i teksten, samtidig som han satte hele teatermaskineriet i gang. Det var en storstilt og påkostet familieforestillingen som ble framvist julen 1924. Siden har stykket vært oppført ofte og med jevne mellomrom, bare slått i antall av Ibsens Peer Gynt. Siste forestilling ved Nationaltheateret var i Kjersti Horns regi i 2017.

Reisen til julestjernen er inspirert av, og bygger på, en juletradisjonen som allerede eksisterte ved Nationalteateret. Handlingen, der ei lita jente finner julestjernen for kongen, ligner til forveksling på Barbra Rings Kongens hjerte, og Brandt henter elementer fra norske folkeeventyr, juletradisjoner og tysk barneteater. Det originale grepet til Brandt er hvordan han, i samarbeid med komponist Johan Halvorsen, har bygget stykket rundt julesangen "Glade jul". Det kristne julebudskapet er en rød tråd i teksten, noe som kommer best fram i stykkets høydepunkt, der jesusbarnet kommer ned en himmelstige, omgitt av engler, og overleverer julestjernen til hovedpersonen Sonja.

Privatliv

Sverre Brandt var sønn av sjømannen Albert Heinrich Brandt. Faren døde av tæring da Brandt var to år, og han vokste opp i Trondheim, med en to år eldre bror, og moren, Augusta Brandt (født Klinge), som eneforsørger. Den lille familien ble støttet økonomisk av onkelen, Nicolay Klinge, som drev klesforretning i byen. Brandt slet økonomisk som ung student, men ble reddet av et stipend de to siste studieårene.

I 1913 giftet Sverre Brandt seg med den to år yngre Martha Johanne Johansen. Deres eneste barn, Aud Munthe Brandt (gift Hassel), ble født i 1919. Datteren ble senere skuespiller ved Nationaltheatret, og spilte flere ganger hovedrollen i Reisen til julestjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg