Ramsåsen naturreservat er et verneområde i Asker kommune i Akershus. Det ble opprettet 16. desember 2005, og måler 449 dekar.

Reservatet ligger i Ramsåsens østhelling foruten Ramsåsdalen. I skråningen vokser det alm-lindeskog av meget store dimensjoner, og i de nedre delene i en mosaikk med alle Norges løvtrær. I fuktige drag er det en kraftig askeskog og blandet med gråor, mens Ramsåsdalen er preget av en urskog av gran med mye dødt virke.

Under lavabergarter som danner den bratte iskanten på toppen, er det kambrosiluriske bergarter. Disse gir, sammen med kilder og fuktige sig i skråningen, en usedvanlig rik karplanteflora, som særlig om våren er meget vakker. Det store mangfoldet av dødt trevirke har gjort stedet kjent for sitt store artsinventar av vedboende sopp. Fra toppen av åsen er det en flott utsikt østover mot Bærum og Oslo.

Atkomst

Det går flere merkete stier gjennom området, blant annet fra Vestmarksetra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg