Trolltunga

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Turister venter i kø for å komme ut på Trolltunga.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Trolltunga er et utspring i fjellet, rundt 1180 meter over havet, øst for Tyssedal i Ullensvang kommune i Vestland fylke. Fjellutspringet ligger nordøst for Ringedalsvatnet (464–373 moh.), rundt 800 meter høydemeter over laveste vannstand i Ringedalsvatnet.

Trolltunga kan nås fra stien mellom Skjeggedal og Tyssevassbu (DNT-hytte). Fra Trolltunga er det panoramautsikt over fjellene rundt Ringedalsvatnet og mot Hardangervidda, likeledes mot Folgefonna på vestsiden av Sørfjorden.

Det er de siste årene blitt stor trafikk til Trolltunga, og i 2019 gikk 81 000 personer turen frem til fjellutspringet mot mindre enn 1000 før 2010. Den vanligste adkomsten er fra friksvei 13 i tettstedet Tyssedal opp Tyssedalen til Mågeli kraftverk ved Vetlavatnet i Skjeggedal hvorfra Mågelivegen fører i slyng opp til rundt 850 meter over havet. Fra enden på bilveien er det en 28 kilometer lang fottur tur/retur i fjellet på nordsiden av Ringedalsvatnet frem til Trolltunga. Samlet gangtid er beregnet til ti til elleve timer.

Kart

Trolltunga
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg