Fra gamlebyen i Poznań med rådhuset (bygningen med tårn).
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Poznań er en by i Polen, ved Warta, midt mellom Warszawa og Berlin. I 2018 hadde byen 538 633 innbyggere. Poznań er hovedstad i fylket (województwo) Wielkopolskie.

Faktaboks

Uttale
pˈåznanj
Også kjent som
tysk Posen

Næringsliv

Viktige næringsvirksomheter i Poznań er stål- og maskinindustri (dieselmotorer, jernbanevogner, verktøymaskiner), kjemiske og elektrotekniske fabrikker og nærings- og nytelsesmiddelindustri (møller, sukker-, sprit- og tobakksfabrikker).

Byen er også et viktig kultur- og handelssentrum. Den årlige handelsmessen i byen er en av de største i Øst-Europa.

Kultur

I byen er det flere universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter og museer. Av andre kulturinstitusjoner merkes Raczyński-biblioteket og nasjonalmuseet. Poznań er erkebispesete. Den katolske domkirken som er fra 1400-tallet, ble sterkt skadd under andre verdenskrig. Rådhuset er fra 1552. Det gamle kongelige slott som er fra 1783, er nå statsarkiv. Det nye palass ble bygd i perioden 1905–1910 under det prøyssiske styret.

Historikk

Poznań er en av Polens eldste byer, og var inntil 1286 residens for noen av landets første fyrster. Den eldste byen lå på Wartas høyre bredd, men den tyske bebyggelsen fra 1253 på den andre bredden ble etter hvert den viktigste bydelen. Poznań ble en viktig handelsby mellom vest og øst i Europa og hadde en glansperiode på 1500-tallet. Under Polens kriger med Sverige og Russland på 1600- og 1700-tallet ble byen redusert og fikk mindre betydning.

Etter delingen av Polen i 1793 ble Poznań innlemmet i Preussen (Tyskland). Dette brakte ny og kraftig oppgang for byen. I 1919 ble Poznań igjen polsk. Ved utbruddet av andre verdenskrig i 1939 ble byen sterkt skadet av tyskerne, men ble gjenreist etter 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg