Pervez Musharraf

Faktaboks

Pervez Musharraf
født:
11. august 1943

Pervez Musharraf i 2004.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Pervez Musharraf er en pakistansk general og politiker som var Pakistans leder fra 1999 til 2008.

Musharraf som president

Hans militære karrière startet i 1964, og han ble dekorert for sin innsats i krigen mot India i 1965. Han ble landets militære øverstkommanderende i 1998, og avsatte statsminister Nawaz Sharif ved et ublodig statskupp i 1999. I juni 2001 utnevnte han seg selv til president, og han var også regjeringssjef fram til november året etter.

Etter anslagene mot USA 11. september 2001 ble Musharraf utsatt for et sterkt politisk press fra amerikanske myndigheter. Dette, sammen med løfter om betydelig økonomisk og militær bistand, gjorde at Musharraf etter hvert endret Pakistans rolle fra å være støttespiller for Taliban til å bli en av USAs fremste forbundsfeller i «krigen mot terror». Hans politiske kuvending utløste omfattende raseri og uro i deler av den pakistanske befolkningen, og Musharraf ble utsatt for flere attentatforsøk.

Musharraf ble gjenvalgt i et omstridt valg høsten 2007. Like etter innførte han unntakstilstand etter flere alvorlige terroraksjoner, noe som ble sterkt kritisert av opposisjonen. Etter langvarig strid med landets høyesterett trakk Musharraf seg som militær øverstkommanderende og forsvarssjef i november 2007, og ble deretter innsatt som sivil president. Etter ytterligere press og trusler om å bli stilt for riksrett, trakk Musharraf seg som president høsten 2008.

Som president var Pervez Musharraf i januar 2006 på offisielt besøk i Norge.

Rettsoppgjøret mot Musharraf

Etter fire år i eksil, for det meste i Storbritannia, vendte Musharraf i mars 2013 tilbake til Pakistan. Tross drapstrusler fra Taliban siktet han mot å delta i valget i mai 2013 for partiet All Pakistan Muslim League (APML), som han hadde stiftet tre år tidligere. I midten av april gikk imidlertid en rettslig kjennelse mot Musharraf, og det ble utlyst arrestordre på ekspresidenten, som rømte til sitt gamle boområde. Da han senere meldte seg for politiet, ble han satt i husarrest, og han var således avskåret fra å delta i valget, som for øvrig ga APML meget begrenset oppslutning.

Når rettsapparatet fortsatt er opptatt av å hindre Musharraf i å gjenoppta en politisk rolle, har dette ikke minst sammenheng med at man ikke har glemt hans avsettelse av høyesterettsjustitiarius og andre dommere i 2007. Mange mener dessuten at den tidligere presidenten var delaktig i drapet på tidligere statsminister Benazir Bhutto i desember samme år.

En spesialdomstol tiltalte i slutten av mars 2014 Musharraf for høyforræderi. Tiltalen knyttet seg i hovedsak til at den tidligere presidenten angivelig hadde undergravd landets grunnlov da han i november 2007 innførte unntakstilstand og arresterte flere høyesterettsdommere. Musharrafs handling var del av maktkampen mellom presidenten og Pakistans daværende høyesterettsjustitiarius, og indirekte var det også et tiltak rettet mot daværende statsminister Nawaz Sharif.

Musharraf har etter at han i mars 2013 vendte tilbake til Pakistan i perioder vært innlagt på militærsykehuset i Rawalpindi, i utkanten av Islamabad. Hans helsetilstand bidro til at planlagte rettssaker mot ham har blitt utsatt. I mars 2016 opphevet høyesterett i Pakistan reiseforbudet som Musharraf lenge hadde vært underlagt. Kort tid etter reiste den tidligere presidenten til Dubai i De forente arabiske emirater.

Antiterrormyndighetene i Pakistan beordret i desember 2016 Musharraf til å returnere til landet for at han kunne bli stilt til ansvar for de ovennevnte politiske tiltakene, nær 10 år tilbake i tid. Musharraf har nektet å etterkomme kravet med henvisning til mangelfull personlig sikkerhet.

Våren 2017 startet Musharraf fra sin base i Dubai som ukentlig kommentator for TV-stasjonen Bol TV, et omstridt selskap som av det statlige medietilsynet i Pakistan er anklaget for å egge til opprør og protester i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg