Mohammad Nawaz Sharif, pakistansk politiker, statsminister 1990–93 og 1997–99. Kommer fra en av Pakistans ledende industrieierfamilier. Har ledet det konservative partiet Pakistan Muslim League (PML-N) siden 1988. Førsteminister i provinsen Punjab 1985–90. Som leder for den islamske valgalliansen Islami Jamhoori Ittehad ble han Pakistans første statsminister med industribakgrunn i 1990. Avsatt av landets president i 1993, men kom tilbake som statsminister i 1997 etter en stor valgseier over sin politiske hovedmotstander Benazir Bhutto. I hans annen periode som statsminister foretok Pakistan sin første prøvesprengning med atomvåpen. Sharif ble avsatt på ny etter militærkuppet i oktober 1999 og dømt til livsvarig fengsel for korrupsjon og terrorisme, bl.a. flykapring. Benådet og sendt i eksil til Saudi-Arabia desember 2000.

Sommeren 2007 erklærte Pakistans høyesterett at det var forfatningsstridig å sende ham i eksil, og Sharif vendte hjem. Han ble imidlertid arrestert på flyplassen og sendt ut av landet igjen. Men etter press ble han tillatt å vende hjem, og han vendte tilbake til Pakistan i november 2007. Han erklærte seg deretter som kandidat ved det forestående parlamentsvalget, men ble nektet å stille opp pga. korrupsjonsdommene. Sharif spilte imidlertid en betydelig politisk rolle i arbeidet fram mot valgene 2008, men hans parti maktet ikke å hindre det pakistanske folkepartiet PPPs valgseier og påfølgende regjeringsdannelse.

Ikke uventet tok Sharif og Pakistan Muslim League (PLM-N) revansje ved parlamentsvalget i mai 2013, etter at en sivil regjering for første gang i Pakistans historie hadde sittet gjennom en hel femårsperiode. Endelig valgresultat ble stilt i bero inntil det som følge av  uregelmessigheter var gjennomført omvalg i en del kretser, men 5.juni 2013 godkjente nasjonalforsamlingen Nawaz Sharif som statsminister - for tredje gang.

Sharifs uttalte prioriteringer er økende vekt på økonomisk privatisering og infrastruktur, herunder bedring av landets svake elektrisitetsdekning, fokus på etablering av nye arbeidsplasser samt bedring av forholdet til India. Nawaz Sharifs første tale i Parlamentet etter godkjenningen var imidlertid særlig rettet mot amerikanernes bruk av dronebomber over Pakistans territorium. Ifølge ulike anslag har denne formen for krigføring siden 11.september 2001 tatt om lag 4 500 liv i Pakistan, hvorav flere enn 900 sivile.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.