Paul Biya er Afrikas lengst sittende president. 

Paul Biya av Amanda Lucidon / White House. Falt i det fri (Public domain)

Paul Biya, har vært president i Kamerun siden 1982. Han var landets statsminister fra 1975 under Kameruns første president Ahmadou Ahidjo, og overtok da Ahidjo fratrådte.

Biya omformet Ahidjos parti Cameroon National Union (CNU) til Rassemblement démocratique du Peuple Camerounais (RDPC) i 1985. I fem år, fram til 1990, var det Kameruns eneste lovlige politiske parti. Han innførte flerpartivalg i 1991 og ble selv valgt til president i 1992 i et valg som krevde to valgomganger siden ingen fikk 50 prosent (eller mer ) av stemmene i første valgomgang. Hovedutfordreren til Biya var John Fru Ndi fra den anglofone delen av landet og leder av Social Democratic Front (SDF).  

Presidentvalget i 1997 ble boikottet av store deler av opposisjonen, og Biya vant med over 90 prosent av stemmene. I 2004 ble han gjenvalgt med 71 prosent av stemmene.

I 2008 opphevet parlamentet periodebegrensingen for presidenter. Paul Biya stilte til gjenvalg i 2011 og vant med 78 prosent av stemmene. John Fru Ndi fra SDF var fortsatt Biyas nærmeste rival. Opposisjonen beskyldte Biya for omfattende valgfusk.

Kamerun under Biyas styre oppleves som svært korrupt, og Biya selv og hans familie er blitt ufattelig rike av å lede landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.