Faktaboks

John Fru Ndi
Født
7. juli 1943, Baba II, Britisk Kamerun
Død
12. juni 2023, Yaoundé, Kamerun
John Fru Ndi
John Fru Ndi
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

John Fru Ndi var den viktigste opposisjonspolitikeren i Kamerun på 1990- og begynnelsen av 2000-tallet. Fru Ndi etablerte det politiske partiet Social Democratic Front (SDF) i 1990 da en grunnlovsendring tillot andre politiske partier enn presidentens RDPC. Fru Ndi stilte som motkandidat til president Paul Biya i presidentvalgene i 1992, 1997, 2004 og 2011, men tapte hver gang. I januar 2018 annonserte han at han ikke ønsket å stille som presidentkandidat i kommende valg.

John Fru Ndi hadde sterk støtte fra den engelskspråklige minoriteten i Kamerun, og fra den etniske gruppen bamileke i den sørvestlige provinsen av landet. Fru Ndi ønsket imidlertid ikke at den engelsktalende delen av Kamerun løsrev seg. Deler av den engelskspråklige separatistbevegelsen, Ambazonia, brukte trusler og vold mot Fru Ndi for å få ham til å endre standpunkt eller trekke seg som SDF-leder. Det gjorde han aldri. Fru Ndi ledet partiet fram til sin død i 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg