Faktaboks

Otto Weininger
Uttale
vˈain-
Født
3. april 1880, Wien, Østerrike-Ungarn
Død
4. oktober 1903, Wien
Otto Weininger

Otto Weininger var en østerriksk filosof.

Hovedverket Geschlecht und Charakter utkom samme år som han tok sitt liv, etter eget sigende av frykt for å bli morder. Verket ble utgitt i 27 opplag, også som folkeutgave, fra 1903 til 1927. Etterlatte papirer ble utgitt i 1907 under tittelen Über die letzten Dinge. I Norden fikk han betydning for Strindberg, Hamsun, Vigeland og Munch.

Som sønn av en velstående, jødisk gullsmed var Weininger godt utdannet allerede før han begynte på filosofistudiene i Wien. Han behersket tidlig gresk, latin, fransk og engelsk; senere spansk, italiensk, svensk og norsk. De nordiske språkene lærte han seg for å lese Strindberg og Ibsen på originalspråkene, og i 1902 reiste Weininger til Christiania for å se Nationaltheatrets oppsetning av Peer Gynt.

Weininger vakte oppmerksomhet ved påstanden om at alt høyere sjelsliv er knyttet til de mannlige egenskaper, mens det typisk kvinnelige består i seksualitet. Weiningers seksualfilosofi ble ivrig diskutert, og et av motinnleggene var Hulda Garborgs anonyme Kvinden skabt af Manden (1904).

Utvalg fra Weiningers hovedverk ble utgitt på norsk i 1977 under tittelen Kjønn og karakter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg