Faktaboks

Oslo universitetssykehus HF

OUS

Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
01.12.2008
Daglig leder
Bjørn Atle Bjørnbeth
Styreleder
Gunnar Bovim
Ullevål sykehus
Bygg 1 ved Ullevål universitetssykehus er i dag hovedadministrasjonsbygg for Oslo universitetssykehus og et vernet kulturminne.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Rikshospitalet
Rikshospitalet er ein del av Oslo Universitetssykehus. Rikshospitalet har landsfunksjon for mange medisinske oppgåver, mellom anna transplantasjonsmedisin.
Rikshospitalet
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Oslo universitetssykehus er et helseforetak bestående av de tidligere helseforetakene Aker universitetssykehus, Rikshospitalet-Radiumhospitalet og Ullevål universitetssykehus. Oslo universitetssykehus HF er underlagt det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst, som har ansvar for spesialhelsetjenester i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Innlandet og Agder.

Universitetssykehuset er landets største med over 20 000 ansatte, og har ansvaret for behandling av somatiske og psykiske lidelser, samt rusbehandling. Helseforetaket står for en stor del av helseforskningen som skjer ved norske sykehus, og er en betydelig aktør innen utdanning av helsepersonell. Oslo universitetssykehus HF har i tillegg virksomhet innen opplæring av pasienter og pårørende.

Sykehuset yter spesialisthelsetjenester og har ansvaret for å ivareta lands- og regionsfunksjoner, samt være et beredskapssykehus for Øst- og Sørlandet. Helseforetaket har i tillegg ansvaret for 113-sentralen, ambulansetjenesten, luftambulansen og pasientreiser i Oslo og Akershus.

Historikk

Sykehusreformen ble vedtatt i 2001. Vedtaket innebar at alt eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002.

Oslo universitetssykehus HF ble stiftet 1. desember 2008 og har vært i drift fra 1. januar 2009. Oslo universitetssykehus HF består av de tre tidligere universitetssykehusene Aker universitetssykehus, frem til 1. januar 2002 kjent som Aker sykehus, Rikshospitalet-Radiumhospitalet, et helseforetak etablert i 2005 gjennom en sammenslåing av tidligere Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål universitetssykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Oslo universitetssykehus HF
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
86.101 Alminnelige somatiske sykehus; 72.190 Annen forskning og annet utviklingsarbeid innen naturvitenskap og teknikk

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg