Operation Atalanta er EUs første maritime militære operasjon, iverksatt fra desember 2008 for å bekjempe piratvirksomhet utenfor kysten av Somalia, i Adenbuka og Det indiske hav. EU-styrken, EU Naval Operation Against Piracy (EU NAVFOR Somalia – Operation Atalanta) har bestått av fartøyer fra de fleste av EUs medlemmer samt enkelte andre land, inkludert Norge.

Oppdrag og mandat

EU har engasjert seg i flere sider ved situasjonen i Somalia og på Afrikas horn, også i kampen mot sjørøveriet. Operation Atalanta er det militære bidraget, opprinnelig satt inn for ett år i 2008, men deretter forlenget.

Styrken ble satt inn som følge av en beslutning i Det europeiske råd i 2008, forankret i flere FN-resolusjoner, blant annet 1814 (2008), 1816 (2008), 1838 (2008), 1897 (2009). EU ble i utgangspunktet anmodet av den somaliske overgangsregjeringen om å bidra til å bekjempe piratvirksomheten.

Hovedoppdraget består i beskyttelse av nødhjelp for Verdens matvareprogram og varetransport for Den afrikanske union, samt av handelsfartøyer. Dertil skal styrken mer generelt bidra til å bekjempe sjørøveriet i området. I en utvidelse av mandatet er styrken også gitt i oppdrag å bidra til overvåking av fiskerier i området.

Styrke og kommando

EU NAVFOR Somalia-Operation Atalanta ble etablert innenfor rammen av EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk (ESDP), står under politisk og strategisk kontroll av EUs Political and Security Committee (PSC), og ledes fra Operational Headquarters i Northwood, Storbritannia. Operativ ledelse utøves av en øverstkommanderende Force Headquarters, om bord i et kommandofartøy i operasjonsområdet.

Styrken består vesentlig av maritime elementer, støttet av enkelte luftkomponenter: helikoptre og overvåkingsfly. Den patruljerer et havområde tilsvarende Middelhavets størrelse, fra Adenbukta og Rødehavet i nord til farvannene ved Seychellene i sør. Flåtestyrken patruljerer området og eskorterer handelsfartøy. Den har mandat til å gripe inn for å forhindre angrep og kapring, inklusive arrestasjon av mistenkte pirater, som overgis myndighetene i Kenya og på Seychellene (som har inngått slik avtale med EU) for rettsforfølgelse; de kan også stilles for rett i EUs medlemsland. Styrken kan ta beslag i piratenes fartøyer og utrustning.

EU NAVFOR Somalia er en av flere styrker/operasjoner i området: Den etterfulgte NATOs Operation Allied Provider, og opererte samordnet med dennes etterfølger, Operation Allied Protector, samt den USA-ledede koalisjonsstyrken Combined Task Force–151 (CTF–151). EU-styrken støtter både FNs nødhjelpsoperasjon og AU-operasjonen AMISOM, den siste med beskyttelse av forsyninger. EU har gjennom EU NAVFOR, og i samarbeid med redernæringen, etablert Maritime Security Centre (Horn of Africa) for å overvåke skipstrafikken i området, og som bidrag til å koordinere den operative aktiviteten. Rederier oppfordres til å melde fra om sine fartøyer i området til MSC-HOA.

Norges styrkebidrag

Norge bidro med fregatten KNM «Fridtjof Nansen», forsterket med personell fra Marinejegerkommandoen, til sammen rundt 130 soldater, over en periode på seks måneder (august 2009–januar 2010). Deretter tjenestegjorde norske offiserer om bord i det svenske fartøyet HMS «Carlskrona».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg