Operation Allied Provider (OAP) er en internasjonal militær flåteoperasjon for å beskytte skipsfrakt av nødhjelp til Somalia mot piratangrep, iverksatt av NATO i perioden oktober-desember 2008.

Faktaboks

Også kjent som

OAP

Operasjonen ble iverksatt etter beslutning i NATOs råd, som følge av en henvendelse fra FNs generalsekretær, som ba om assistanse til å beskytte handelsfartøy som fraktet nødhjelp for Verdens matvareprogram (WFP). Leveransen av mat var truet av det framvoksende sjørøveriet i havområdene utenfor Somalia og Afrikas horn. Operasjonen hadde forankring i flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, 2008 (resolusjon nr. 1814, 1816, 1838).

OAP ble utført av en mindre flåtestyrke med fartøyer fra fire land, som vesentlig utførte patruljering og eskortering. Styrken besto av fartøyer fra NATOs stående flåtestyrke (SNMG) , og operasjonen ble ledet fra NATOs Allied Maritime Component Command Headquarters Naples, i Napoli, Italia. Norge deltok ikke i operasjonen.

Operation Allied Provider ble etterfulgt av Operation Allied Protector (2009).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg