Småkraftverk var opprinnelig benevnelsen på små vannkraftverk med installert effekt opp til 10 MW. Senere har man valgt å dele små kraftverk inn i følgende kategorier etter størrelse:

  • mikrokraftverk (installert effekt under 0,1 MW)
  • minikraftverk (installert effekt fra 0,1 til 1 MW)
  • småkraftverk (installert effekt fra 1 til 10 MW)

Slike små kraftverk etableres oftest i mindre bekker og elver med uregulert tilsig (uten reguleringsmagasiner), altså elvekraftverk. Kraftverkenes produksjon vil da variere med det naturlige tilsiget.

Årlig middelproduksjon i hele det norske vannkraftsystemet var 133,9 TWh i 2017. Av dette produserte små kraftverk 10,3 TWh.

Bygging av små kraftverk har en forenklet konsesjons-behandling sammenlignet med vanlig vannkraftutbygging, men vassdragstiltak som kan være til skade eller ulempe eller har betydning for allmennheten må konsesjonsbehandles. Man må huske på at det ikke er bare selve kraftverket det er snakk om, men at det i de fleste tilfeller også må bygges en ny kraftlinje. Dersom det er usikkert om tiltaket trenger konsesjon må tiltakshaver be Norges vassdrags- og energidirektorat foreta en konsesjonspliktvurdering etter § 18 i vannressursloven. Vanligvis må kraftverk større enn 1 MW konsesjonsbehandles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg