Småkraftverk var opprinnelig benevnelsen på små vannkraftverk med installert effekt opp til 10 MW. Senere har man valgt å dele små kraftverk inn i følgende kategorier etter størrelse: 

  • mikrokraftverk (installert effekt under 0,1 MW)
  • minikraftverk (installert effekt fra 0,1 til 1 MW)
  • småkraftverk (installert effekt fra 1 til 10 MW)

Slike små kraftverk etableres oftest i mindre bekker og elver med uregulert tilsig (uten reguleringsmagasiner), altså elvekraftverk. Kraftverkenes produksjon vil da variere med det naturlige tilsiget. 

Årlig middelproduksjon i hele det norske vannkraftsystemet var 123,4 TWh i 2009. Av dette utgjorde små kraftverk i overkant av 7 TWh. 

Bygging av små kraftverk har en forenklet konsesjonsbehandling sammenlignet med vanlig vannkraftutbygging, men vassdragstiltak som kan være til skade eller ulempe eller har betydning for allmennheten må konsesjonsbehandles. Man må huske på at det ikke er bare selve kraftverket det er snakk om, men at det i de fleste tilfeller også må bygges en ny kraftlinje. Dersom det er usikkert om tiltaket trenger konsesjon må tiltakshaver be Norges vassdrags- og energidirektorat foreta en konsesjonspliktvurdering etter § 18 i vannressursloven. Vanligvis må kraftverk større enn 1 MW konsesjonsbehandles.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.