Faktaboks

Lyse AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Stavanger
Stiftet
17.06.1998
Daglig leder
Eimund Nygaard
Styreleder
Harald Espedal

Lyse AS, Stavanger, er et norsk interkommunalt energiselskap etablert i 1998 ved sammenslutning av Stavanger Energi, Sandnes Energi, Lyse Kraft, Time Energi, Sola Energi og Ryfylke Energi.

I dag er selskapet organisert som konsern hvor Lyse AS er morselskap. Morselskapet er organisert i tre primære forretningsområder: Energi, telekommunikasjon og infrastruktur, og ivaretar eierrollen i hel- og deleide selskaper som organiserer fellesfunksjoner som økonomi og finans, HR, kommunikasjon, juridisk, anskaffelser, eiendomsservice med mer.

Virksomhet

Energi

Konsernets kjerneaktiviteter er kraftproduksjon (Lyse Kraft), kraftoverføring (Lyse Nett) og krafthandel (Lyse Handel), men selskapet er også engasjert i distribusjon av naturgass, biogass, fjernvarme og -kjøling, samt mobiltelfoni og bredbånd. Kraftproduksjonen er fra høsten 2020 overtatt av et eget selskap, Lyse Kraft DA, etter sammenslåing med deler av Hydro Energi.

Vannkraft

Lyse Kraft DA har elleve heleide kraftverk, samt eierandeler i kraftanleggene Sira-Kvina (cirka 41 prosent) og Ulla-Førre (cirka 18 prosent). Samlet årlig produksjon i vannkraftverkene er 9,5 TWh (2020), hvorav Lyse AS eier 74,4 prosent og Norsk Hydro 26,6 prosent. Drift og vedlikehold ved kraftverkene utføres av Hydro Energi AS som operatør, mens Lyse Kraft står for vanndisponering og markedsaktiviteter. Lyse har også eierandeler i andre mindre selskaper innen energisektoren.

Mobiltelefoni og internett

I februar 2022 ble det kjent at Lyse AS har kjøpt mobil- og internettselskapet Ice Communication Norge for 5,5 milliarder kroner.

Eierskap og økonomi

Lyse Energi eies av 16 kommuner i søndre og midtre del av Rogaland, hvorav de to største er Stavanger og Sandnes. Energikonsernet har omkring 110 000 kunder og en omsetning på 10,3 milliarder kroner (2018). Det har om lag 1000 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Lyse AS
Sektorkode
1520 Kommunalt eide aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
35.111 Produksjon av elektrisitet fra vannkraft

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg