Ola Borten Moe

Faktaboks

Ola Borten Moe
født:
6. juni 1976, Trondheim

Ola Borten Moe, norsk politiker, organisasjonsmann og bonde. Borten Moe har vært stortingsrepresentant og statsråd for Senterpartiet. Fra 2013 er han direktør for innovasjon i SIVA.

Ola Borten Moe er bonde på egen gård fra 1992; er utdannet agronom fra 1996 og tok dessuten mellomfag i statsvitenskap og historie ved NTNU i 1996. Tidligere statsminister Per Borten (1965-71) var hans morfar. Ola Borten Moe er nestleder i Senterpartiet fra 2011.

Like fra han ble innvalgt på Stortinget i 2005 har Borten Moe vært en omdiskutert og omstridt politiker som gjerne har gått sine egne veier, og dermed blitt beskyldt for å opptre i strid med partiets program og vedtak. En slik kritikk kom spesielt til uttrykk da han som olje- og energiminister i regjeringen Stoltenberg (2011-13) var åpen for å tillate boring etter olje og gass i sør-østlig del av Barentshavet. Som statsråd fikk han også et verstingstempel av miljøbevegelsen.

Hans støttespillere har derimot lagt mest vekt på evnen til nytenkning og "intellektuell nysgjerrighet". Også Borten Moes skeptikere i Senterpartiet har vært enig i at han har fremstått som en talentfull ledertype med gode forutsetninger for å nå helt til topps. Det var slike forventninger som lå til grunn da han ble valgt til nestleder.

I den betente striden om lederskapet i partiet våren 2014 ble også de personlige relasjoner mellom Borten Moe og partileder Liv Signe Navarsete et offentlig debattema. Dårlig personkjemi mellom de to ble fremholdt som en viktig årsak til Senterpartiets dårlige valgresultat i 2013, ifølge partiets egen valgevaluering. I debatten som fulgte ble Borten Moe fra flere kanter bebreidet for ikke å ha støttet opp om partilederen i valgkampen. På det ekstraordinære landsmøtet i 2014 ble Borten Moe gjenvalgt som nestleder, til tross for at han til manges overraskelse ikke ønsket gjenvalg som stortingsrepresentant i 2013.

Ola Borten Moe er blitt fremholdt som den fremste eksponenten for tradisjonalistene i Senterpartiet. Da partiet i samband med EU-striden etter hvert endret kurs og foretrakk samarbeid til venstre fremfor den tradisjonelle borgerlige blokk, var det hele tiden visse grupperinger som så med stor skepsis på tilnærmingen til Arbeiderpartiet og SV. Etter at den rødgrønne regjeringen ble etablert etter 2005-valget, var Borten Moe tidlig på banen og talte varmt om et tettere samarbeid mellom partiene i sentrum.

Borten Moe var medlem av Trondheim bystyre 1995-2007 og kommunalråd 2003-05. Han var vararepresentant til Stortinget 2001–05 og stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag 2005-13. På Stortinget var han først medlem av energi- og miljøkomiteen 2005-07, deretter leder av Næringskomiteen 2007-09 og nestleder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen 2009-11. I samme tidsrom var han medlem av Kommunal- og forvaltningskomiteen. Han var parlamentarisk nestleder i Senterpartiet 2010-11.

Litteratur:

Moen, Elisabeth Skarsbø: Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy, 2013

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg