Faktaboks

Odilon Redon
Uttale
rədˈɔ
Født
20. april 1840, Bordeaux, Frankrike
Død
6. juli 1916, Paris, Frankrike
Muse på Pegasus
Maleri fra rundt 1900.

Odilon Redon var en fransk maler og grafiker. Han var en av de mest originale og betydningsfulle kunstnerne innen den franske symbolismen.

Med sine drømmeaktige temaer ble Redon en forgrunnsfigur for de senere surrealister, men hans særegne fargebruk inspirerte også flere av de mest banebrytende kunstnerne helt på starten av 1900-tallet, deriblant Henri Matisse.

Tidlig karriere

Redon var en talentfull tegner som barn og fikk formell undervisning fra 15 års alder. Et tidlig (og vedvarende) forbilde var den franske romantikeren Eugène Delacroix. Etter hvert konsentrerte han seg mer om grafikk og eksperimenterte tidvis også med skulpturelle arbeider.

Etter å ha tjenestegjort i den fransk-tyske krigen i 1870–1871 flyttet Redon til Paris, og hvor han ble sterkt opptatt av forfatteren Charles Baudelaire og den litterære symbolisme. Han jobbet på denne tiden stort sett kun med kulltegninger og litografier. I 1879 publiserte han sin første samling med litografier, titulert Dans le rêve ('I drømmen'), som også markerte hans første gjennombrudd som kunstner.

På 1880-tallet fikk Redon igjen anerkjennelse for to nye samlinger av litografier dedikert henholdsvis til den amerikanske forfatteren Edgar Allan Poe og den spanske kunstneren Francisco de Goya, som også var blant hans største inspirasjonskilder.

I årene 1883–1889 arbeidet han utelukkende i svart-hvitt som tegn på sorgen over sitt førstefødte barns død. Det var først etter denne tiden at han begynte å fokusere på maleri og bruk av farger.

Gjennombruddet som maler

Som maler hadde Redon visse forbindelser med impresjonismen, men han brukte dens fargepalett og stiplede penselstrøk til et helt annet formål. Han var først og fremst en visjonær. I motsetning til impresjonistene var han helt frigjort fra den realistiske motivkretsen og skildret i stedet en indre, imaginær verden med fantasifulle landskaper og mystiske skapninger.

Han utviklet utover 1890-tallet en særegen maleteknikk som blant annet ble preget av en unik kombinasjon av pudderaktige og skarpe fargetoner. Et godt eksempel var Kyklopene fra 1898, et av hans mest berømte verk.

Redon var interessert i hinduistisk og buddhistisk religion og kultur og rundt århundreskiftet kom Buddha-figuren stadig oftere til syne i hans motiver. Samtidig kom inspirasjon fra japonismen tydeligere frem i denne tiden og i enkelte verk nærmet han seg i økende grad et tilnærmet abstrakt uttrykk. Mot slutten av sin karriere fikk han også flere oppdrag som dekoratør, både i private hjem og i offentlige bygg.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Odilon Redon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg