North Carolina - slagskip

North Carolina - fotografert i april 1942.
av . fri

North Carolina, amerikansk slagskip brukt under den andre verdenskrig. North Carolina var det første av de ti slagskipene USA bygget under den annen verdenskrig, og var det mest moderne slagskip i verden da det stod ferdig i april 1941. Hun er bevart, og er i dag åpent for publikum, fortøyd i Wilmington i North Carolina.

North Carolina-klassen

Selve North Carolina-klassen bestod av to skip, North Carolina og Washington, og var de første slagskipene som ble bygget i USA på nesten to ti-år. Klassen ble bygget med nye konstruksjonsmetoder, hovedbestykningen bestod av ni 16" kanoner i tre trippeltårn, og ildledningssystemet var assistert av komputere og radar. Framdriftssystemet var og avansert for sin tid, og bestod av fire selvstendige maskinerier, hver med to høytrykkskjeler og én dampturbin. I begynnelsen av 1942 ble klassen og utstyrt med det nye CXAM radarsystemet for luftvarsling. Klassen ble modernisert og modifisert fortløpende under hele krigen, spesielt ildledningsystemene, radarene og luftvernartilleriet.

Historie

North Carolina ble sjøsatt 13. juni 1940, ferdig april 1941. Hun deltok i sine første krigshandlinger først under landgangene på Guadalcanal og Tulagi i august 1942, men var etter dette med i alle større operasjoner i Stillehavet. 15. september 1942 ble hun truffet av en torpedo fra den japanske undervannsbåten I19, som sprengte et omkring 9,5×6 meter stort hull i skroget under vannlinjen, men greide for egen maskin, og med en fart på 18 knop, å komme seg tilbake til Pearl Harbor for reparasjoner. Etter den annen verdenskrig ble hun brukt som kadettskip frem til 1947, hvor hun ble plassert i reserve. Utrangert i 1960, overført til staten North Carolina i 1962 hvor hun er bevart.

Spesifikasjoner

Som bygget var standard deplasement 37 484 tonn, lengde 222,12 m, topphastighet 28 knop, rekkevidde 15 000 nautiske mil ved 15 knop. Hovedbestykingen bestod av ni 16" kanoner i tre trippeltårn, sekundærbestyningen av 20 5" DP (Dual Purpose) kanoner i ti dobbelttårn. Tre fly, to katapulter.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg