Møte i Norsk Spiritualistisk Trossamfunn (2010)
Foto av medium og leder i Norsk Spiritualistisk Trossamfunn (NST), Andre Kirsebom, på scenen under et møte i Norsk Spiritualistisk Trossamfunn. I bakgrunnen sees foreningens logo på en plakat.
Møte i Norsk Spiritualistisk Trossamfunn (2010)
Av /NTB.

Norsk Spiritualistisk Trossamfunn er et norsk trossamfunn som bygger på spiritualistisk tro og praksis. Sentralt er troen på at menneskets ånd lever videre etter døden, og at vi kan komme i kontakt med avdøde gjennom åndekommunikasjon.

NST ble grunnlagt i 2007. Trossamfunnet bygger på en spiritualistisk tradisjon med røtter i USA og England. NST bygger på sju prinsipper som påstås stamme fra Robert Owen (1771–1858), som skal ha formidlet prinsippene til det spiritualistiske mediet Emma Hardinge Britten (1823–1899) noen år etter at han døde. Det er fortsatt tett kontakt mellom NST og spiritualistiske organisasjoner og medier i England.

Norsk Spiritualistisk Trossamfunn er et registrert trossamfunn og mottar statstøtte med utgangspunkt i antall medlemmer. NST hadde i 2024 litt over 1000 medlemmer.

Tro

Norsk Spiritualistisk Trossamfunn (NST) lærer at alle ånder lever et evig liv. Åndene går gjennom flere reinkarnasjoner på Jorda. Målet med disse gjenfødslene er å lære ting som bidrar i en stadig prosess med åndelig utvikling, for eksempel toleranse, tilgivelse og kjærlighet. Dette vil ifølge NST samtidig bringe sjelen nærmere Gud. NST vektlegger at hver enkelt har et personlig ansvar for sin åndelige utvikling.

NST tror på en Gud som er i alt og alle. Denne guden kalles også for Kilden eller Den Store Hvite Ånd. NST mener det ikke er noen egentlig forskjell på gudene i de forskjellige religionene, men at det er snakk om den samme kraften. Gud har skapt universet og er til stede i hele skaperverket. NST tror også på engler, som hevdes å være ånder som har nådd et høyt utviklingsnivå, og som kan hjelpe andre ånder.

Praksis

Åndekommunikasjon er en sentral praksis i NST. Ifølge trossamfunnet kan man enten komme i kontakt med åndene gjennom et medium, eller ved at åndene selv tar kontakt med mennesker som ikke har noen spesielle evner. Sistnevnte kan for eksempel være at ånden får objekter til å flytte seg eller viser seg.

Et medium er en person med spesielle evner til åndekontakt. Spiritualistiske medier hevder ofte at de kan se, høre, lukte eller føle inntrykk fra åndeverdenen. Noen medier kan gå i transe og således la ånden snakke direkte gjennom mediets kropp, skrive automatskrift eller male bilder formidlet fra åndeverdenen. En annen form for mediumskap er såkalt «fysisk mediumskap», hvor ånden fysisk manifesterer seg ved hjelp av mediet. Ånden kan for eksempel materialisere seg i form av «ektoplasma» som siver ut fra mediets kroppsåpninger, få ting til å sveve i lufta eller snakke med sin egen stemme.

Innenfor spiritualismen blir det ofte hevdet at åndekontakt medfører en form for healing. Ifølge NST kan åndeverdenen formidle positive energier som kan bidra til både psykologisk velvære og fysisk helbredelse.

NST tilbyr overgangsritualer for å markere ulike livsfaser. Dette inkluderer blant annet navnedag, konfirmasjon, vielse, begravelse og minnestund for avdøde dyr.

Organisasjon

NST er med i en paraplyorganisasjon for flere forskjellige spiritualistiske organisasjoner, Norsk Spiritualist Forening. I tillegg til trossamfunnet består denne foreningen av et spiritualistisk healerforbund og et mediumforbund. Det at flere spiritualistiske organisasjoner samarbeider på denne måten, vitner om at spiritistisk praksis er tett forbundet med mediumskap og healing, som igjen er utbredte fenomener innenfor dagens nyreligiøsitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg