Faktaboks

Jorunn Kirkenær
Født
3. mai 1926, Oslo
Død
22. januar 2021
Virke
Danser, koreograf og pedagog
Familie

Foreldre: Direktør Johan Arnt Lie Thorbjørnsen (1895–1973) og Astrid Mortvedt (f. 1897).

Gift 1948 med danser og skuespiller Even Kirkenær (1920–82).

Jorunn Kirkenær, 1955
Av /Oslo museum 𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Jorunn Kirkenær, norsk danser, koreograf og pedagog. Hennes lange karriere innen norsk dans strekker seg tilbake til 1945, da hun studerte klassisk ballett med Rita Tori. Tok eksamen som pedagog i fridans og koreografi 1947, har senere vært tilknyttet en rekke Oslo-scener, bl.a. Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Den Norske Ballett. Som koreograf er hun kjent for sine barneforestillinger fra Nationaltheatret, bl.a. Reisen til julestjernen, og for fjernsynsballetter som Rødhette og ulven og Gåsemors eventyr.

Hun startet 1966 Ballett-Instituttet som senere skiftet navn til Den Norske Balletthøyskole, den første skole i Norge som gav en profesjonell utdannelse i dans på et høyere nivå og over flere områder. Foruten sitt virke som pedagog også egen barne- og ungdomsgruppe som har gitt en rekke forestillinger. Jorunn Kirkenær fikk Kongens fortjenestmedalje i gull i 1996 og Senter for Dansekunsts Ærespris 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg