Nora Fauchald

Faktaboks

Nora Fauchald
Jenny Nora Fauchald Nora Fauchald Morgan
Født
11. januar 1898, Nerset på Toten
Død
10. desember 1971, Waterburry, Connecticut, USA

Artikkelstart

Nora Fauchald var en norsk-amerikansk sangerinne (sopran), født i Norge av utvandrede norske foreldre på hjembesøk. Hun var utdannet sangerinne i Norge, Tyskland og USA og den eneste norske musikeren som har opptrådt med John Philip Sousa og hans profesjonelle musikkorps.

Biografi

Nora Fauchalds foreldre utvandret fra Toten til USA – moren, Inge (Inga) Marie Johannesdatter, i 1886 og faren, Julius Nilsen Fauchald, i 1887. De møttes i Amerika og giftet seg 1888. De var bosatt i Minot i North Dakota, hvor Julius ble en fremgangsrik forretningsmann. I 1897 var de på besøk i Norge, der Nora ble født på gården Nerset. Hun ble døpt i Aas kirke 13. mars og fikk navnet Jenny Nora. Familien vendte tilbake til USA da barnet var seks måneder gammel.

Fauchald viste tidlig musikalske evner. Hun studerte fiolin og piano, og selv om hun sang godt, planla hun en karriere på fiolin. Rundt 1915–1916 var familien tilbake i Norge, der Nora fikk sangundervisning i Oslo. Tilbake i USA begynte hun på The Institute of Musical Art (nå Juilliard School of Music), og i 1928 vant hun stipend til operastudier i Dresden i Tyskland. Hun opptrådte da blant annet i Berlin og Wien.

Med Sousa

I 1923 utlyste komponist og dirigent John Philips Sousa audition for nye sangsolister med sitt verdensberømte musikkorps. 60 meldte seg, og Nora stilte opp med sin forlovede, Georg Harold Morgan, ved klaveret og vant konkurransen. Hun sang med korpset i fem år og ble omtalt i programmene som «Sousas norske nattergal». Det var slitsomme turneer for solistene med to konserter hver dag, og de kunne rekke over 250 byer i løpet av et halvår, ofte med utekonserter i all slags vær. Repertoaret varierte fra Carry Me Back to Old Virginny og Dixie til opera-arier og DelAcquas Vilanelle samt Sousas egne sanger. Det kunne vanke opptil fire ekstranummer.

Fauchald ble omtalt i programmer og aviser som «norsk-amerikaner» og skal ha besøkt Norge flere ganger. I tillegg til familie på Toten hadde hennes far hytte på Nesodden i Oslofjorden. Programmene presenterte henne som «miss Fauchald» selv om hun ble gift Morgan i 1925.

Etter Sousa

I tiden etter samarbeidet med Sousa Band fortsatte hun konsertvirksomheten, og hun «debuterte på nytt» i 1930. Hun hadde flere konserter i Town Hall og i Carnegie Hall i New York City. Karrieren fikk et lengre opphold under den store depresjonen, og hun gikk tilbake til å undervise. Hun var også engasjert i det norske miljøet i USA. Hun sang med The Norwegian Singing Society of Chicago, Scandinavian Singers i Brooklyn, Norwegian Glee Club i Minneapolis og på stevnene til Norwegian Singers Association of America i Winnipeg i 1928 og Minneapolis i 1930.

The Nora Fauchald Scholarship

På slutten av karrieren var hun tilbake på Julliard School of Music, der hun virket som sangpedagog i tolv år. Stipendet The Nora Fauchald Scholarship in Voice ble opprettet på skolen etter hennes død i 1971 og blir fortsatt delt ut. Mens hennes mann var leder for musikkavdelingen ved Taft School (Watertown i Connecticut) i mer enn 40 år, underviste Fauchald i årene etter Julliard ved St. Margaret's School for Girls i Waterbury i Connecticut.

Litteratur

  • Gundersen, Egil A.: 3 Musikkprofiler (Nora Fauchald, Oscar Lier og Ola Linge), Skien 1992

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg