Niillas Holmberg, samisk poet, musiker og skuespiller fra Utsjoki i Nord-Finland, bosatt i Jokkmokk i Nord-Sverige. Holmberg har i ung alder gjort seg bemerket på en rekke arenaer. Som 19-åring debuterte han i 2009 som poet med diktsamlinga Dego livččen oaidnán iežan (Som om jeg hadde sett meg selv).

Året etter debuterte han som skuespiller med hovedrollen i stykket Allaq på Beaivváš samiske nasjonalteater og i 2011 debuterte han som musiker med CD-en Manin guottán girjji fárus (Hvorfor jeg bærer ei bok med meg) sammen med Roope Mäenpää. De har også gitt ut CDen Assimilašuvdna blues i 2014. Holmberg er medlem i tre andre band: Niillas Holmberg Kvarteahtta, Nordic Namgar og Ylva, som definerer sin musikk innenfor sjangeren elektronika. Bandet ga ut sitt debutalbum YLVA i 2015.

Niillas Holmberg er en multikunstner. Mange samiske forfattere er utøvere av flere kunstformer. Han var årets unge artist på urfolksfestivalen Riddu riđđu i 2010 og han mottok i 2011 Kekrinpäivän-prisen fra Kalevalaforeningen for sitt arbeid for samisk kultur. I 2013 gav Holmberg ut sin andre diktsamling amas amas amasmuvvat. Boka fikk Samerådets litteraturpris i 2014. Den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra det samiske språkområdet i 2015 og oversatt til norsk med tittelen så den fremmede ikke blir mer fremmed. I 2015 debuterte han som finskspråklig forfatter med diktsamlinga Jos itseni pelastan itseltäni. I 2016 ble det utgitt tre publikasjoner med Holmbergs poesi: The Way Back er en diktsamling med parallelltekst på samisk og engelsk, Oaidnaleapmái, čáhcesiellu (På gjensyn, vannsjel) er Holmbergs tredje diktsamling på samisk og Roađđi (Rødme) er en trespråklig samisk, spansk, engelsk diktsamling utgitt sammen med den samiske poeten Inger-Mari Aikio (IMA).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.