Niillas Holmberg

Faktaboks

Niillas Holmberg
Født
2. juli 1990, Ohcejohka/Utsjoki, Finland

Artikkelstart

Niillas Holmberg er en samisk poet, musiker og skuespiller fra Utsjoki i Nord-Finland. Han har i ung alder gjort seg bemerket på en rekke arenaer.

Holmberg skriver på nordsamisk. Som 19-åring debuterte Holmberg i 2009 som poet med diktsamlinga Dego livččen oaidnán iežan (Som om jeg hadde sett meg selv).

Multikunstner

Året etter debuterte han som skuespiller med hovedrollen i stykket AllaqBeaivváš samiske nasjonalteater og i 2011 debuterte han som musiker med CD-en Manin guottán girjji fárus (Hvorfor jeg bærer ei bok med meg), med duoen Niillas Holmberg & Roope Mäenpää. De ga ut sin andre CD Assimilašuvdna blues i 2014. Duoen spilte arktisk folkemusikk med joik. Våren 2019 avsluttet Niillas Holmberg & Roope Mäenpää sitt samarbeid som duo, og spilte sin siste konsert i Enare. Holmberg er medlem i tre andre band: Niillas Holmberg Kvarteahtta, Nordic Namgar og Ylva, som definerer sin musikk innenfor sjangeren elektronika. Bandet ga ut sitt debutalbum YLVA i 2015.

Niillas Holmberg er en multikunstner. Mange samiske forfattere er utøvere av flere kunstformer. Han var årets unge artist på urfolksfestivalen Riddu riđđu i 2010 og han mottok i 2011 Kekrinpäivän-prisen fra Kalevalaforeningen for sitt arbeid for samisk kultur.

Forfatterskap

I 2013 gav Holmberg ut sin andre diktsamling amas amas amasmuvvat. Boka fikk Samerådets litteraturpris i 2014. Den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for det samiske språkområdet i 2015 og oversatt til norsk med tittelen så den fremmede ikke blir mer fremmed. I 2015 debuterte han som finskspråklig forfatter med diktsamlinga Jos itseni pelastan itseltäni. I 2016 ble det utgitt tre publikasjoner med Holmbergs poesi: The Way Back er en diktsamling med parallelltekst på samisk og engelsk, Oaidnaleapmái, čáhcesiellu (På gjensyn, vannsjel) er Holmbergs tredje diktsamling på samisk og Roađđi (Rødme) er en trespråklig samisk, spansk, engelsk diktsamling utgitt sammen med den samiske poeten Inger-Mari Aikio (IMA).

I 2019 ble Holmbergs siste diktsamling utgitt med tittelen Juolgevuođđu, med illustrasjoner av Inga-Wictoria Påve. Den var nominert til Nordisk råds litteraturpris for det samiske språkområdet, og er oversatt til norsk med tittelen Såle. Dette er Holmbergs første tvers gjennom politiske, poetiske manifest. Det gjennomgående temaet i diktene er naturvern. Vi må vende tilbake til føttene våre, for det er føttene som berører jorda. Vi må også tenke over hvor vi trør med føttene, da det er vi som skal verne jorda.

Juolgevuođđu er også gjendiktet til finsk med tittelen Jalkapohja. I 2020 ble Niillas Holmberg tildelt Kirsi Kunnas poesipris i Finland, sammen med lyrikeren Heli Laaksonen. Prisen deles ut hvert andre år, og dette er tredje gangen den deles ut. I juryens begrunnelse er det av stor verdi at Holmberg vektlegger sin egen kulturelle identitet i sin diktning. Han er også en formidler mellom to verdener, og krysser språkgrenser med sin kunst. Juryen mener også at han i Juolgevuođđu lykkes i belyse vår tids uvitenhet og urett, og gir håp for framtiden.

Niillas Holberg debuterte i 2021 som romanforfatter med romanen Halla Helle. Den er skrevet på finsk, og skildrer viktige samfunnspolitiske temaer. Prestesønnen Samu fra Sør-Finland flytter til Utsjok i Nord-Finland, for å være nær kunstneren Elle Hallala. Ved å skrive på finsk, ønsker Holmberg å nå ut til det finske majoritetssamfunnet, og sette søkelys på strukturell rasisme, aktiv motstand og dekolonisering. Holmberg sier i et intervju at hans utgangspunkt for romanen er at fortellingen fortelles ut fra en ung finsk manns perspektiv, og på den måten belyse misoppfatninger og fordommer mot samer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg