Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Beaivváš Sámi Našunálateáhter mottok Heddaprisen 2016 i kategorien Særlig kunstnerisk innsats for «Vidas Extremas».
Heddaprisen 2016
Av /NTB Scanpix.
Logo
Av .

Artikkelstart

Beaivváš Sámi Našunálateáhter er eit profesjonelt samiskspråkleg teater grunnlagd i 1981. Teatret fekk status som samisk nasjonalteater frå 1994. Teatret har base i kulturhuset i Guovdageaidnu/Kautokeino med virkefelt i dei samiske områda i Noreg, Sverige, Finland og Russland. Namnet «Beaivváš» betyr «sola» på nordsamisk.

Faktaboks

Også kjent som

norsk: Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš

Samiske nasjonalteatret

Historie

Beaivváš vart etablert i 1981 som ei samiskspråkleg fri teatergruppe. Den første framsyninga i gruppa var Min duoddarat («Viddene våre»), som var ein musikalsk satire over storhendingar rundt Alta-saka. Stykket hadde manus av Ailo Gaup og vart sett opp i samarbeid med regissøren Knut Walle.

I 1987 vart teatergruppa gjort om til aksjeselskap, og fekk frå same år statsstøtte i ein prøveperiode. Frå 1990 fekk det fast statsstøtte. I 1991 kom teatret inn med ein fast post på det norske statsbudsjettet og er sidan akseptert som den fjerde nasjonale scena i Noreg. Frå og med 2002 har teatret vore under budsjettforvaltinga til Sametinget. I 2010 skifta teateret namn frå Beaivváš Sámi Teáhter til Beaivváš Sámi Našunálateáhter.

Verksemd

Føremålet til Beaivváš Sámi Našunálateáhter er å styrkje samisk kunst, kultur og identitet, og teatret har sidan etableringa drive pionerarbeid med tanke på å utvikle ny samisk dramatikk. Årleg vert nye verk presenterte i tillegg til nye klassikarar innanfor nordisk dramatikk, alt omsett til samisk.

Beaivváš har lokale i kulturhuset i Guovdageaidnu/Kautokeino, speledistriktet omfattar dei samiske områda i Noreg, Sverige og Finland. Teateret har òg turnert i storbyområde lengre sør i Skandinavia, og dessutan internasjonalt. Teateret set opp både samiske originalstykke og internasjonale klassikarar.

Les meir i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg