Nicolay Nicolaysen

Faktaboks

Nicolay Nicolaysen
Født
14. januar 1817, Bergen
Død
12. april 1911, Kristiania
Nicolay Nicolaysen fotografert i 1897.
Av /Oslo Museum.

Artikkelstart

Nicolay Nicolaysen var en norsk arkeolog.

Han var gjennom en årrekke den ledende kraft i Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers bevaring. Fra 1860 var han statsantikvar, og fikk dermed ledelsen og ansvaret for arkeologiske undersøkelser i Norge. Han foretok undersøkelser og ledet utgravinger i alle deler av landet, og registrerte alle datidens kjente fortidsminner fra middelalderen og forhistorisk tid i verket Norske fornlevninger, som utkom fra 1861 til 1866, og som senere ble supplert med en rekke Antikvariske notiser i Fortidsforeningens årsberetning.

Av hans utgravninger må særlig nevnes Gokstadskipet, beskrevet i hans verk Langskibet fra Gokstad (1882), og ruinene av Munkeliv kloster i Bergen, Mariakirken i Oslo og Lysekloster. Han gjorde også andre utgravinger.

Hans største vitenskapelige innsats ligger i en forskning på våre bygninger og våre byggeskikker fra middelalderen, som beskrives i Mindesmerker af middelalderens kunst i Norge, Norske bygninger fra fortiden (1860–1866). Kunst og haandverk fra Norges fortid (1881–1889) var spesialbeskrivelser av klostrene på Hovedøya, Lysekloster og Selje kloster, Mariakirken i Bergen, Stavanger domkirke og andre bygninger.

Nicolaysen medvirket til å redde flere av våre fortidsbygninger fra nedriving og ødeleggelse, blant annet Gamle Aker kirke, Hopperstad stavkirke og Borgund stavkirker. Han var med i de komiteene som behandlet Nidaros domkirke og Håkonshallen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lidén, Hans-Emil: Nicolay Nicolaysen : et blad av norsk kulturminneverns historie, 2005, isbn 82-7935-187-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg