Nesbyen (tettsted)

Artikkelstart

Nesbyen er et tettsted i Nesbyen kommune i Viken. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,6 km², og har 2116 innbyggere (2020).

Faktaboks

Innbyggertall
2116 (SSB, 2020)
Landareal
2,6 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
2051 Nesbyen

Nesbyen er administrasjonssenter i Nesbyen kommune. Tettstedet ligger på en flat sandmo på vestsiden av Hallingdalselva der veien fra Numedal gjennom Rukkedalen kommer ned i Hallingdal . Tettstedet ligger lunt mellom høye fjell og har varmerekorden i Norge, 35,6 °C, målt 20. juni 1970.

Nesbyen har elektroteknisk industri, med blant annet Defa AS, plastvareindustri, sagbruk og trevareindustri. Tettstedet har adskillig turisttrafikk, og stedet er sete for Hallingdal tingrett.

Bergensbanen med Nesbyen stasjon (169 meter over havet) går på elvens østside, Riksvei 7 på vestsiden. Nesbyen stasjon har et komplett stasjonsanlegg fra 1904 til 1913 med stasjonsbygning, godshus, ilgodsbu og privet, alle tegnet av Paul Due. I utkanten av tettstedet, nederst i Rukkedalen ligger Hallingdal Folkemuseum, et distriktsmuseum med betydelige bygdesamlinger, blant annet Staveloftet fra Ål, bygget før svartedauden. Nes gamle kirkegård har en stavkirketuft fra 1200-tallet.

Navnet Nesbyen er belagt så tidlig som 1430 i formen Næs by, etter neset som er dannet av Rukkedølas utløp i Hallingdalselva.

Kart

Nesbyen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Jan-Tore Egge

Bygningene ved Nesbyen stasjon ble tegnet av Paul Armin Due, sønn av Paul Due, jf. Nils Carl Aspenbergs bok om Bergensbanen og "Banedata 2004".

svarte Georg Kjøll

Hei Jan-Tore. Takk for innspill! Har ikke tilgang til Aspenbergs bok og må innrømme at jeg er litt forvirret over hvem som har tegnet hva.Har Paul Due (sr) tegnet selve stasjonsbygget, mens sønnen Paul Armin har tegnet bygningene rundt? Alt godt fra Georg

skrev Sverre Olav Lundal

Eg kan ikkje sjå at det står noko om Paul Armin Due i boka til Aspenberg i kapitlet Bergensbanens stasjoner, men faren Paul Due er omtalt. Ettersom Nesbyen stasjon blei oppretta i 1907, kan det godt vera at Paul Armin har teikna bygningane der. I Banedata 2004 står det at stasjonsbygningen på Nesbyen er av Moi-typen og at Moi stasjon sannsynlegvis er teikna av Paul A. Due. Dersom sonen var tilsett på kontoret til faren, er vel teikningane i prinsippet faren sitt verk uansett. I Jernbaneverket si bok Perler på et spor er det berre tale om Paul A. Due, sjølv om det openbert er Paul som er meint.

skrev Geir Thorsnæs

Jeg er enig i det du anfører at "teikningane i prinsippet faren sitt verk uansett". Dette tilsier at det kan stå slik det står i artikkelen Nesbyen (ark. Paul Due). Vi bør ikke rette artikkelteksten før vi eventuelt måtte komme over en kilde som entydig sier at det er Paul Armin Due som har tegnet jernbanestasjonen i Nesbyen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg