Hallingdal museum

Artikkelstart

Hallingdal Museum ligger i Nesbyen og administrerer følgende museer: Ål bygdamuseum, Dagali museum, Gol bygdemuseum, Hemsedal bygdatun og Hol bygdemuseum. Museet het tidligere Hallingdal Folkemuseum og er en del av Buskerudmuseene.

Faktaboks

Også kjent som

Hallingdal folkemuseum

Museet på Nesbyen har flere verdifulle eldre bygninger, blant annet Staveloftet fra 1300-tallet, Trøymstugu bygget omtrent 1645 og Villandstugu fra omtrent 1740, flere bygninger med rosemalte interiører. Her finnes også Emigranthuset, et bolighus bygget i Nord-Dakota i 1882 av den emigrerte ålingen Ole Svendsen Skrattegard, Lie skole fra 1871, en utedo fra nedlagte Liodden jernbanestasjon, en seterbu bygget som årestue, revegård og mølle.

Museets historie

Museet ble opprettet i 1899, og fikk i 1907 tomt ved Nesbyen. Alt i 1914 ble det reist en stor spesialbygning i tømmer for systematiske samlinger. Den ble erstattet av en stor ildsikker bygning i 1989. Fram til 1999 eide Nes Museumslag Hallingdal Folkemuseum som da var distriktsmuseum og friluftsmuseum for øvre Hallingdal. I 2004 ble museet en offentlig stiftelse og inngikk som en del av Stiftelsen Hallingdal Museum.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg