Euro
Euro er valutaen i EUs økonomiske og monetære union. 1 euro er delt inn i 100 cent.
Euro
Av .

I Tyskland er myntenheten euro, og målenhetene som benyttes er basert på metersystemet.

Myntenheten

Myntenheten euro har valutakode EUR, og er inndelt i 100 cents. Symbolet som brukes for euro er €.

Før innføringen av euro i 2002 var myntenheten Deutsche Mark (symbol DM, valutakode DEM) à 100 Pfennig. Deutsche Mark ble ofte omtalt som D-mark.

Ulike myntsystemer i de tidligere tyske enkelstater ble i perioden 1871–1873 avløst av et ensartet myntsystem for hele Det tyske keiserrike. Samtidig ble pengesystemet basert på en gullstandard. Myntenheten har siden vært Mark, som var delt i 100 Pfennig. Deutsche Reichsbank var sentralbank i perioden 1876–1945. I årene etter første verdenskrig ble pengesystemet ødelagt av en voldsom inflasjon. Etter en kort periode med Rentenmark ble pengesystemet stabilisert med enheten Reichsmark (RM). Under andre verdenskrig steg den sirkulerende seddelmengden til det mangedobbelte. Etter kapitulasjonen økte seddelmengden ytterlige som følge av de pengene som okkupasjonsmaktene utstedte. Da produksjonen samtidig lå nede, mistet pengene sin verdi, unntatt til innkjøp av knapt tilmålte mengder av rasjonerte varer. Ved pengereformene i juni 1948 i vestsonene og i østsonen ble Reichsmark omvekslet i den nye enheten Deutsche Mark.

Ulik okkupasjonspolitikk førte snart til at DM (Ost) ble en egen pengeenhet i øst. Betegnelsen ble i 1964 endret til Mark der deutschen Notenbank, og i 1967 til Mark der Deutschen Demokratischen Republik (valutakode DDM). Fra 1978 var også vesttyske Deutsche Mark lovlig betalingsmiddel i Øst-Tyskland. 1. juli 1990 gikk de to statene sammen i en økonomisk og sosial union, og Deutsche Mark ble eneste myntenhet.

Sentralbanken i Tyskland er Deutsche Bundesbank, som ble opprettet i 1957 ved en sammenslutning av Bank deutscher Länder (grunnlagt 1948) og sentralbankene i delstatene og Vest-Berlin. Banken har sete i Frankfurt. Den østtyske sentralbanken var Staatsbank der Deutschen Demokratischen Republik, som ble opprettet i 1967.

Målenheter

Metersystemet ble innført i Nordtyske forbund i 1868 og i sørtyske delstater i 1869. I 1875 ble Det tyske keiserrike medlem av Meterkonvensjonen.

Enkelte eldre vektenheter er fremdeles i sporadisk bruk, og er i dag tilpasset metersystemet. Eksempler: Pfund = 0,5 kilogram, Zentner = 50 kilogram og Doppelzentner = 100 kilogram. En eldre arealenhet er Morgen. Enhetsverdien varierte fra sted til sted og var for eksempel i Preussen lik 25,5 ar (= 2 550 kvadratmeter).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg