Musikk i Algerie

Algeriske tradisjonsmusikere i området Taghit i 2017.
Khaled er en av raimusikkens største stjerner. Oran, Algerie 2011.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tradisjonelt har musikklivet i Algerie vært preget av de etniske skillelinjene i landet. Berberne med sin folkemusikk, og franske kolonister som i sin tid dyrket vestlig musikk. Den arabisk-algirske kulturen omfatter både klassisk vest-islamsk musikk og den moderne opprørske popformen rai.

Algerisk-arabisk musikk tilhører den vestlige retning innenfor den pan-islamske kulturen (Maghreb). Det klassiske repertoaret omfatter den andalusiske komposisjonsformen nawba, en 9-satsig vokal- og instrumentalform fremført av mannlige musikere. Kvinnelige musikere har et annet repertoar, innen både kunstmusikk og folkemusikk. Viktige instrumenter er lutt (ud), strykeinstrumentet rabab og europeisk fiolin.

Berberne har sine egne tradisjoner som omfatter profan, rituell og religiøs musikk. I noen religiøse grupper blir den rituelle musikken brukt som et middel til å oppnå en ekstatisk, transe-lignende tilstand.

I den franske kolonitiden hadde Algeries musikkliv sterke bånd til Europa, men etter frigjøringen i 1962 har økt arabisk innflytelse gitt islamsk kunstmusikk en sterk stilling.

Innen populærmusikken har stilretningen rai for alvor gjort seg gjeldende siden 1980-årene. Den har røtter både i beduinenes folkemusikk og i underholdningsmusikk som i 1940- og 1950-årene ble spilt i kafeene i storbyene, særlig Oran. Dessuten har den hentet vesentlige elementer fra vestlig rock og pop, blant annet bruken av synthesizere og andre «moderne» instrumenter. Tekstene, som er på arabisk, handler i stor grad om ungdommelig frihetslengsel og opprør mot religiøst baserte sosiale konvensjoner, og berører ofte tabubelagte emner som rus og erotikk. Dette virker svært provoserende på muslimske fundamentalister, og i 1994 og 1995 ble to av de fremste rai-artistene i Algerie myrdet. Mange av utøverne har søkt tilflukt i Frankrike, hvor de har et stort publikum, ikke minst blant etterkommerne etter nordafrikanske innvandrere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg