Algeriske musikere
Algeriske tradisjonsmusikere i området Taghit i 2017.
Khaled
Khaled er en av raimusikkens største stjerner. Oran, Algerie 2011.
Lisens: CC BY 2.0

Tradisjonelt har musikklivet i Algerie vært preget av de etniske skillelinjene i landet. Berberne med sin folkemusikk, og franske kolonister som i sin tid dyrket vestlig musikk. Den arabisk-algirske kulturen omfatter både klassisk vest-islamsk musikk og den moderne opprørske popformen rai.

Kunstmusikk og folkemusikk

I den franske kolonitiden hadde Algeries musikkliv sterke bånd til Europa, men etter frigjøringen i 1962 har økt arabisk innflytelse gitt islamsk kunstmusikk en sterk stilling. Algerisk-arabisk musikk tilhører den vestlige retning innenfor denne pan-islamske kulturen (Maghreb). Det klassiske repertoaret omfatter den andalusiske komposisjonsformen nawba, en 9-satsig vokal- og instrumentalform fremført av mannlige musikere. Kvinnelige musikere har et annet repertoar, innen både kunstmusikk og folkemusikk. Viktige instrumenter er oud, strykeinstrumentet rabab og fiolin. Berberne har sine egne tradisjoner som omfatter folkemusikk, rituell og religiøs musikk. Innen den islamske sufismen, som står sterkt i Algerie, brukes rituell musikk til å oppnå en ekstatisk, transe-lignende tilstand.

Populærmusikk

Den arabiske populærmusikken rai oppsto i Algerie på 1920-tallet. Sjangeren har røtter både i beduinenes folkemusikk og i underholdningsmusikken som ble spilt i kafeene og kabaretene i storbyene. En moderne form for rai fikk fra 1980-årene et stort internasjonalt publikum og ble en viktig sjanger innen verdensmusikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg