Faktaboks

Mosambik

portugisisk Ilha de Moçambique, «Mosambik-øya»

Uttale
mosambˈik
Broen til Ilha de Moçambique
Den 3 km lange bruen fra fastlandet til Mosambik-øya
Ilha de Moçambique

Del av det gamle havneanlegget på Mosambik-øya

Moské på Ilha de Moçambique

Moské på Ilha de Moçambique (Mosambik-øya). Eksempel på den sterke arabiske og islamske innflytelsen.

Mosambik er en by i Mosambik. Stedet er i dag en liten by, uten stor økonomisk eller politisk tyngde. Byen er i dag først og fremst betydningsfull av historiske grunner, ikke minst fordi stedet ga navnet til landet Mosambik.

Mosambik by ligger på en 3 kilometer lang og noen hundre meter bred koralløy på kysten av provinsen Nampula, rundt 1500 kilometer nordøst for hovedstaden Maputo. Byen fyller hele øya og har bevart sitt preg fra 1500-tallet. Den hadde i 2020 en befolkning på rundt 65 000 innbyggere, og har siden 1998 vært en av byene i Mosambik med kommunalt selvstyre. Fiske, småhandel og turisme er i dag viktige næringsveier for innbyggerne.

Verdens kulturarv

Byens historiske betydning ligger i dens rolle som knutepunkt mellom den afrikanske befolkningen i innlandet, swahili-kulturen lenger nord, arabiske handelsfolk, India, Kina og siden Europa. Gode havneforhold for datidens skip mellom øya og fastlandet hadde en viktig funksjon. Rollen som knutepunkt for stormakter, kulturer og religioner har etterlatt seg en rik, om enn noe slitt, arv i øyas arkitektur. I 1991 kom øya på UNESCOs verdensarvliste, og hadde i den forbindelse et NORAD-støttet samarbeid med Bergen kommune.

Historie

På sin første seiling rundt Afrika kom den portugisiske sjøfareren Vasco da Gama til Mosambik-øya i 1498. Stedet var da anlagt som utpost under sultanen av Zanzibar, og hadde navn etter en lokal arabisk stormann ved navn Mussa Ben-Bique eller Mussa Al-Mbique, nedskrevet av portugiserne som Moç-am-bique.

Portugisisk ekspansjon mot India ledet til at de etablerte en liten militær utpost på Mosambik-øya i 1508, et kapell (som fortsatt står) i 1522, og et større festningsanlegg fra 1558. Lenge var kolonien på Mosambik-øya (og i resten av territoriet vi i dag kjenner som Mosambik) interessant for portugiserne som mellomstasjon for den lukrative krydderhandelen med India. Under press fra arabere og andre europeiske stater var øya også militært viktig for å kontrollere handelsrutene mot den portugisiske kolonien i Goa i India. Mosambik-øya lå formelt under administrasjon av den portugisiske kolonien i Goa.

Noe senere ble også lokal handel i elfenben, plantasjeprodukter og ikke minst slaver fra det afrikanske fastlandet en viktig motivasjon for portugiserne, og fra begynnelsen av 1700-tallet var betydningen av handelen med fastlandet så viktig at de etablerte et generalkapteinskap på Mosambik-øya i 1752. Slik ble byen viktig som et militært, kommersielt og administrativt sentrum for mye av territoriet som i dag er Mosambik.

Byen beholdt status som kolonialt sentrum for portugisernes Mosambik frem til slutten av 1800-tallet, men på dette tidspunktet hadde Mosambik-øya definitivt mistet sin betydning. Handelen i slaver, gull, krydder og elfenben i Det indiske hav var så godt som over, mens den virkelige europeiske kolonialiseringen av Afrika hadde begynt for fullt etter Berlin-konferansen. Med den store britiske ekspansjonen i gruver og boernes plantasjer i Sør-Afrika rykket det økonomiske fokuset sørover. Med sin gode havn og nærhet til Sør-Afrika, flyttet portugiserne hovedstaden til Lourenço Marques, i dag kalt Maputo, i 1898.

På tross av stadig økende portugisisk dominans, mistet aldri Mosambik-øya og det nordlige Mosambik den viktige religiøse og kulturelle innflytelsen fra islam og fellesskapet med swahili-kulturen lenger nord. Islam og katolsk kristendom står derfor begge sterkt på Mosambik-øya i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg