Mosambiks politiske system

Etter forfatningen av 2004 er Mosambik en demokratisk og enhetsstatlig republikk. Republikkens president innehar landets øverste utøvende myndighet, valgt i allmenne valg for fem år og med mulighet for gjenvalg én gang. Presidenten er også militær øverstkommanderende og utnevner statsministeren og resten av regjeringen, samt nesten alle av statens øverste embedsmenn.

Lovgivende myndighet er lagt til republikkforsamlingen. Den har 250 deputerte, valgt i allmenne valg for inntil fem år i et proporsjonalt valgsystem med provinsene som valgdistrikt.

Administrativ inndeling

Mosambik er delt inn i 10 provinser og hovedstadsområdet. Provinsene ledes av guvernører, utnevnt av og ansvarlige overfor presidenten. En folkevalgt provinsforsamling innehar relativt få myndighetsområder. Lokalvalg holdes i 53 byer og tettsteder, men landdistriktene (og befolkningen der) styres av sentralt utpekte administratorer som nesten utelukkende er medlem av regjeringspartiet Frelimo. På lokalt nivå, og særlig i landdistrikter, er territoriet igjen inndelt i områder som "tilhører" en lokal familie med tradisjonell autoritet (eller "regulo", kan noe upresist oversettes som "høvding"). På bydelsnivå, eller i tettsteder, har partiet Frelimo utpekt sine "landsbysekretærer".

Rettsvesen

Øverste domstol er høyesterett, som også fungerer som forfatningsdomstol. Ellers er det lavere domstoler på de ulike administrative nivåer. Lovverket bygger på portugisiske forbilder og sedvanerett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg