Flyfoto av Minnesund

Minnesund.

Minnesundtrinnet er en en israndavsetning ved sydenden av Mjøsa og betegnelsen brukes også om tidsrommet (trinn) for avsetningen. Minnesundtrinnet er omlag 10 700 år gammelt og dannelsen tok antagelig bare omtrent 100 år.

Kontakten mellom brefronten og sandmassene sees som en 60 m høy skråning fra Mjøsa (ca. 121 moh.) til grusflatene på toppen. Hele avsetningen består av sand og grus som breelvene fraktet fram til brefronten og avsatte som et isrand-delta i sjøen. Flatene på toppen, fra Minnesund og 2-3 km sørover viser hvor høyt havet sto under avsetningen. Strandlinjen lå den gang ca. 190 meter over dagens havnivå.

Utenfor deltaet ble det avsatt leire på sjøbunnen. Etterhvert bygde deltaet seg utover leira, slik at det er flere titalls meter tykk marin leire i bunnen og like tykk sand på toppen.

Israndavsetningen utgjør en viktig sand- og grusressurs, og er også et betydelig grunnvannsreservoir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg