Faktaboks

Mikhail Jelizarov
Uttale

Mikhaíl Jelizárov

Født
28. januar 1973, Ivano-Frankovsk, Ukraina
Mikhail Jelizarov
Mikhail Jelizarov
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Mikhail Jelizarov er en russisk prosaforfatter.

Elizarov er utdannet filolog ved Kharkov universitet og studerte sang parallelt med primærstudiene. Han videreutdannet seg innenfor filmregi, blant annet med et lengre studieopphold i Hannover og Berlin, der han bodde i årene 2001–2007. Senere har Jelizarov bodd og arbeidet i Moskva.

Han debuterte 2001 med novellesamlingen Neglene (Nogti), som fikk en strålende mottakelse og ble nominert til Andrej Belyj-prisen. Romanen Pasternak (2003), som fremstiller forfatteren Boris Pasternak som demon, fikk delte kritikker. I 2007 kom romanen Bibliotekaren (Bibliotekar’), som forteller om jakten på noen bøker med magisk kraft av en ukjent sovjetisk forfatter. Boken fikk den russiske Booker-prisen for 2008. Flere av Jelizarovs senere bøker er blitt nominert til litterære priser, blant dem romanen Tegnefilmer (Multiki, 2010), novellesamlingen Vi gikk ut for å røyke i 17 år (My vysjli pokurit’ na 17 let, 2013) og romanen Jorden (Zemlja, 2019), som fikk Nasjonal bestselger-prisen for 2019.

Jelizarovs bøker er oversatt til en rekke språk, blant andre tysk, fransk, dansk, serbisk, polsk, ungarsk og kinesisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg