Lokes barn

De tre søsknene Hel, Fenrisulven og Midgardsormen. I bakgrunnen sitter deres mor Angerboda.

Av .

Midgardsormen er en enormt stor og fryktelig orm som ifølge den norrøne mytologien ligger langs havets ytterkant. Den er sønn av jotnen Loke og jotunkvinnen Angerboda og dermed selv en jotne. Midgardsormen er bror til Fenrisulven og Hel, herskerinnen i dødsriket og halvbror til Odins hest Sleipner.

Faktaboks

Også kjent som

Jǫrmungandr

Midgardsormen er en trussel mot æsene

Midgardsormen blir født i Jotunheimen i likhet med sine skrekkelige søsken. Snorre skriver i Gylvaginning at det finnes gamle spådommer som sier at de tre uhyrene vil føre til ulykke for æsene. Derfor kaller Odin søskenflokken til seg mens de enda er små. Han kan ikke drepe dem fordi skjebnen må gå sin gang, og selv ikke æsene kan endre den. Dessuten kan ikke drap skje på æsenes helligdommer og fristeder. Det eneste Odin kan gjøre, er å utsette det uunngåelige. Dermed setter han Hel til å vokte dødsriket, og Fenrisulven før æsene opp hos seg i Åsgard. Midgardsormen kaster han ut i havet hvor den blir liggende rundt havets ytterkant slik at den biter seg selv i halen.

Midgardsormen og Tor

Tor og Midgardsormen er erkefiender, og spenningen mellom dem representerer den grunnleggende motsetningen mellom æser og jotner. Av de overleverte mytene er fortellingen om hvordan Tor nesten fanget Midgardsormen den som best illustrerer dette. Myten er fortalt i flere skriftlige kilder: De viktigste er Gylvaginning, Hymskvadet og skaldediktet Ragnarsdråpa. Det finnes variasjoner i de ulike kildene, men kjernen i myten er den samme. Gjenkjennelige scener fra myten finnes også på bildesteiner som Altunasteinen i Sverige, Hørdumsteinen i Danmark og Gosforthkorset i England.

Myten var kjent og populær over hele det norrøne området og er et godt eksempel på hvordan de norrøne mytene ofte både er alvorlige og morsomme på samme tid. For nåtidens mennesker er det kosmologiske innholdet i myten mindre viktig, men underholdende er den fortsatt.

Myten om Tor på fisketur

Tor på fisketur
Midgardsormen biter på kroken og blir nesten fanget av Tor.
Av .

Snorres versjon i Gylvaginning begynner med at Tor har gitt seg ut på vandring forkledd som en ung mann. En kveld kommer han til jotnen Hyme. Om morgenen skal Hyme ut for å fiske, og Tor vil gjerne være med. Det får han lov til, selv om Hyme mener at han er litt for spinkel og svak for en slik tur. Hyme sier at Tor må ta med sitt eget agn, og dermed river Tor hodet av en av Hymes okser for å bruke det til åte.

I båten tar Tor årene og ror så langt ut på havet at Hyme blir redd for at de har kommet helt dit Midgardsormen ligger. Det er nettopp dit Tor vil, for hans plan er å fange Midgardsormen. Tor tar et solid tau med en kraftig krok og fester oksehodet på kroken, så slipper han snøret over bord. Snart lar Midgardsormen seg friste av agnet og biter på kroken så den fester seg i ganen dens.

Tor må bruke alle sine voldsomme krefter for å trekke Midgardsormen opp til ripa. Han spenner så hardt imot at han tråkker begge beina gjennom bunnen av båten og ned på havets bunn. Det blir et fryktelig syn: Bølgene slår inn i båten, Tors øyne skyter lyn mot Midgardsormen, som på sin side spytter gift og stirrer ondt på Tor. Dette blir for mye selv for jotnen Hyme, som blir helt blek av redsel. I samme øyeblikk som Tor skal til å knuse Midgardsormens skalle med hammeren Mjølner, griper Hyme kniven og kutter snøret så Midgardsormen slipper unna og glir ned i dypet. Tor blir rasende og slår til Hyme så han faller over bord, slik at bare fotsålene er synlig i havoverflaten. Så vasser han selv ydmyket i land, men når ragnarok kommer og verden går under, skal de to erkefiendene møtes igjen.

Balansen mellom jotner og æser

Myten om Tor som nesten fanger Midgardsormen, handler i bunn og grunn om kampen mellom æser, representert ved Tor, og kaosmaktene, representert ved Midgardsormen, som er et sentralt tema i de norrøne mytene. Imidlertid er forholdet mellom dem mer enn en kamp mellom gode og onde makter, det handler om balansen i verden. Midgardsormen er altså ikke bare et monster, men har en viktig oppgave med å holde verden sammen, der den ligger rundt verdenshavet. Tors fisketur er altså en trussel mot hele verdensordenen. Derfor gjør jotnen Hyme verden en tjeneste når han kutter snøret så Midgardsormen slipper unna.

Midgardsormen i ragnarok

Når ragnarok kommer, skal Tor og Midgardsormen drepe hverandre. Fargelitografi i Danmarks Historie i Billeder VII. Ragnarok

.

Når ragnarok kommer, kryper Midgardsormen, full av jotunsinne, opp på land og bukter seg fram til sletten Vigrid hvor slaget mellom æsene og kaosmaktene står. Der møtes Tor og Midgardsormen til en siste og avgjørende duell. Tor dreper endelig Midgardsormen, men ingen av de to går seirende ut, for Tor blir truffet av Midgardsormens gift og klarer bare å gå ni skritt før han selv faller død om.

Kjempeormer i folketroen

Forestillingen om et monster i slangeskikkelse som lever i havet eller i innsjøer, har levd videre i folketroen og overlevert i myter og sagn. Helt opp i moderne tid har sjøfolk ment å ha sett sjøormer i havet, og forestillingen om at det finnes en sjøorm i Seljordvannet i Seljord kommune er fortsatt levende.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å.Oslo 2007. ISBN97-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave ved Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Gylfaginning. Den gamle nordiske gudelære (Første del av Snorres Edda) oversatt av Finnur Jónsson 1902.
  • Snorri Sturluson. Oldnordiske Gudesange. Den ældre Edda, Vølvens Spådom. Oversatt av H. G. Møller 1870
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion: Myter, riter, samfunn, 2005.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg