Heimdall som vokter Bifrost. Tegning fra begynnelsen av 1900-tallet av den tyske illustratøren Emil Doepler
.

Bifrost er en bro som æsene, de norrøne gudene, ifølge den norrøne mytologien skapte mellom himmelen og jorden.

Faktaboks

Etymologi
Norrønt Bivrǫst ‘den skjelvende veien’, eller Bilrǫst, ‘veien som svikter’
Også kjent som

Bivrost

I diktet Gylvaginning står det at Bifrost har tre farger og er bygget med større dyktighet enn alle andre byggverk, og at menneskene kjenner den som regnbuen. Bifrost er fargestrålende, men skjelvende og uklar slik at den enden av Bifrost som står i Midgard, hele tiden flytter seg så ingen mennesker finner den.

I diktet Grimnesmål blir Bifrost også kalt Åsbroen – det er en brennende bro som æsene må ri over for å møtes ved foten av Yggdrasil.

Heimdall – Bifrosts vokter

Veien til æsene går over Bifrost, som er festet i et fjell i utkanten av Åsgård. Her bor Heimdall, som ser og hører enormt godt og derfor er valgt som æsenes vokter. Heimdall er særlig på vakt mot jotner som vil krysse Bifrost for å skade æsene og ødelegge Åsgård.

Bifrost i ragnarok

Når ildjotnen Surt og Muspellsønnene kommer fra Muspellsheim for å kjempe mot æsene i ragnarok, bryter Bifrost sammen. Det forsinker Muspellsønnene, som må ri over store elver, men de kommer likevel fram til slagmarken på sletten Vigrid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg