Mammuttre, eneste art i bartreslekten Sequoiadendron i sypressfamilien. Kjempestore trær som er viltvoksende i California. Treet kan bli over 100 m høyt med stammetverrmål på 8–10 m. Mammuttreet er en av de eldste levende organismer på Jorden. I friske stammer er det talt over 3000 årringer, og enkelte mener at treet kan bli 4000 år gammelt.

Forskere ved Humboldt State University har målt de største Mammuttrærne og funnet ut at de ikke slutter å vokse selv om de er svært gamle og enormt store. De blir fremdeles høyere og tykkere.

Treet er viltvoksende i California, USA, men det er nå lite igjen av de opprinnelige mammuttreskogene. Et par mindre skoger er fredet som naturparker. Mammuttreet plantes av og til som prydtre i Norge.

Berømt er mammuttreet "General Sherman", som er verdens største tre målt i volum med sine 1487 kubikkmeter. Det er mellom 2300-2700 år gammelt og rager 83,8 meter over bakken. Stammens diameter er på det tykkeste nesten 11 meter og omkretsen er 31 meter.

Et annet berømt tre av Sequoiadendron var "Wawona"-treet eller tunneltreet, som med et stammeomfang på 25 meter hadde fått hugget ut en tunnel for biltrafikk gjennom stammen. Dette 71 m høye treet døde i 1969.

  • General Sherman lever i Giant forest og volumet er beregnet til 1487 kubikkmeter.
  • Et tre som lever i Redwood Mountain Grove er målt til 95 m.
  • The Muir Snag som lever i - Converse Basin Grove antas å være over 3500 år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.