Mammuttre

Sequoiadendron. Mammuttrær i Sequoia National Park, California.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mammuttre, eneste art i bartreslekten Sequoiadendron i sypressfamilien. Kjempestore trær som er viltvoksende i California. Treet kan bli over 100 m høyt med stammetverrmål på 8–10 m. Mammuttreet er en av de eldste levende organismer på Jorden. I friske stammer er det talt over 3000 årringer, og enkelte mener at treet kan bli 4000 år gammelt.

Faktaboks

uttale:
sequoiadˈendron
også kjent som:

Sequoiadendron giganteum

Tidligere:

Sequoia gigantea

Forskere ved Humboldt State University har målt de største Mammuttrærne og funnet ut at de ikke slutter å vokse selv om de er svært gamle og enormt store. De blir fremdeles høyere og tykkere.

Forekomst

Treet er viltvoksende i California, USA, men det er nå lite igjen av de opprinnelige mammuttreskogene. Et par mindre skoger er fredet som naturparker. Mammuttreet plantes av og til som prydtre i Norge.

Berømt er mammuttreet "General Sherman", som er verdens største tre målt i volum med sine 1487 kubikkmeter. Det er mellom 2300-2700 år gammelt og rager 83,8 meter over bakken. Stammens diameter er på det tykkeste nesten 11 meter og omkretsen er 31 meter.

Et annet berømt tre av Sequoiadendron var "Wawona"-treet eller tunneltreet, som med et stammeomfang på 25 meter hadde fått hugget ut en tunnel for biltrafikk gjennom stammen. Dette 71 m høye treet døde i 1969.

Rekorder for levende Mammuttrær

Største tre målt i volum

  • General Sherman lever i Giant forest og volumet er beregnet til 1487 kubikkmeter.

Høyeste

  • Et tre som lever i Redwood Mountain Grove er målt til 95 m.

Eldste

  • The Muir Snag som lever i - Converse Basin Grove antas å være over 3500 år.

Anbefalte lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg