Linderud gård
Hovedbygningen sett fra vest.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Linderud er en storgård i Oslo, i bydel Bjerke i Groruddalen, i det tidligere Østre Aker.

Den nåværende hovedbygningen på Linderud ble oppført omkring 1713 av Erich Mogensøn, mens en fløy kom til 100 år senere. Det barokke hageanlegget er fra 1700-tallet. Hovedbygningen er restaurert av Linderud Stiftelse. Den rommer De Mathiesenske samlinger, en stor samling malerier, møbler og annen kunstindustri.

Ved gården ligger et forretnings- og servicesenter ved Linderud T-banestasjon, på Grorudbanen.

Historie

Før reformasjonen i 1537 var Linderud kirkegods, deretter i kronens eie. I 1679 ble gården kjøpt av rådmann Mogens Lauritzen og har siden tilhørt hans etterslekt, idet kanselliråd Mogens Larsen Monsens eneste datter i 1790 ble gift med forretningsmannen Haagen Mathiesen.

Linderud var på slutten av 1700-tallet sentrum i et storgods som omfattet flere hundre tusen dekar skog, mange sager og om lag 350 gårder. Godsets hovedsete har siden 1894 vært Eidsvold Værk. Jordveien på Linderud er utstykket til boligbebyggelse, mens hovedbygningen og parken fra 1954 tilhører Linderud Stiftelse, som ble opprettet i 1954 av godseier Jørgen Mathiesen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Coldevin, Axel: Norske storgårder, b. 1, 1950, 251-63
  • Holmsen, Andreas m.fl.: Fra Linderud til Eidsvold Værk, 1946-85, 4 b. i 5
  • Høisæther, Ole Rikard: Linderud gård : fra gods til stiftelse, 1992

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg