Hurdalssjøen

Hurdalssjøen våtmarksområde.

Hurdalssjøen.

Hurdalssjøen. Utsikt sørover fra nordenden av Hurdalssjøen.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Hurdalssjøen er en innsjø i kommunene Eidsvoll, Hurdal og Nannestad sørvest for Mjøsa, Viken fylke. Sjøen har et areal på 32,3 kvadratkilometer, er 16 kilometer lang og ligger 175 meter over havet. Største dyp er 59 meter.

Vassdraget

Viktigste tilløp til sjøen er Hurdalselva og Gjødingelva. Nedbørområdet omfatter i tillegg elvene Horna, Hegga og Steinsjøelva. Alle disse Hurdalsvassdragene er vernet.

Sjøen er demmet opp i sørenden av en morene som er avsatt under isens tilbaketrekning mot slutten av siste istid, og avløpet Andelva har derfor et hovedsakelig nordøstlig løp til Vorma.

Limnologi og fiske

Hurdalssjøen er næringsfattig, oligotrof, men den har god vannkvalitet og er fiskerik; minst 13 arter er kjent. Mest vanlig er abbor, gjedde og ørret. Hurdalssjøen er en av de få store sjøene på Østlandet med en egen storørretstamme. Siksild fanges med garn sent om høsten idet isen legger seg.

Våtmarksområder

Hurdalssjøen har to vernede våtmarksområder. Deltaene ved utløpene av Hurdalselva og Gjødingselva er hvileplasser for fugl som trekker gjennom Østlandet. I tillegg er Hurdalsvassdragene vernet.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg