Marry Áilonieida Somby

Faktaboks

Marry Áilonieida Somby
født:
1953, Sirbmá/Sirma i Deatnu/Tana

Marry Áilonieida Somby er en samisk forfatter, dramatiker og billedkunstner fra Sirbmá i Tana. I 1976 debuterte hun med barneboka Ámmul ja alit oarbmælli (Ámmul og den blå kusinen). Dette var den første barneboka skrevet på samisk noensinne.

Siden debuten har Somby hatt en jevn produksjon og i tillegg til en rekke barnebøker har hun gitt ut både poesi- og prosabøker for voksne. Hun har også en stor produksjon som dramatiker og har hatt flere av stykkene sine oppført på det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

Somby var blant de første samiske forfatterne som jobbet med globale urfolksperspektiver i verkene sine, og hun har bodd flere år i urfolksmiljøer i USA. Disse perspektivene kan man se i eksempelvis diktsamlinga Krigeren, elskeren og klovnen – Mu apache ráhkesvuohta fra 1994 og romanen Bajándávgi (oversatt: Tordenbuen) fra 2004.

Somby var også en av initiativtakerne til Samisk Forfatterforening, som ble stiftet i 1979.

I 2016 ble Somby, sammen med illustratør Biret Máret Hætta, nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for det samiske språkområdet, med boka Čerbmen Bizi – Girdipilohtta (2013). Boka er oversatt til norsk ved forfatteren med tittelen Reinkalven Lille Biziden flygende pilot (2014).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg