Marry Áilonieida Somby

Faktaboks

Marry Áilonieida Somby
Født
1953, Bonjákas/Bonakas i Deatnu/Tana

Artikkelstart

Marry Áilonieida Somby er en samisk forfatter, dramatiker og billedkunstner fra Sirbmá i Tana. I 1976 debuterte hun med barneboka Ámmul ja alit oarbmælli (Ámmul og den blå kusinen). Dette var den første barneboka skrevet på samisk noensinne.

Siden debuten har Somby hatt en jevn produksjon og i tillegg til en rekke barnebøker har hun gitt ut både poesi- og prosabøker for voksne. Hun har også en stor produksjon som dramatiker og har hatt flere av stykkene sine oppført på det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

Somby var blant de første samiske forfatterne som jobbet med globale urfolksperspektiver i verkene sine, og hun har bodd flere år i urfolksmiljøer i USA. Disse perspektivene kan man se i eksempelvis diktsamlinga Krigeren, elskeren og klovnen – Mu apache ráhkesvuohta fra 1994 og romanen Bajándávgi (oversatt: Tordenbuen) fra 2004.

Somby var også en av initiativtakerne til Samisk Forfatterforening, som ble stiftet i 1979.

I 2016 ble Somby, sammen med illustratør Biret Máret Hætta, nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for det samiske språkområdet, med boka Čerbmen Bizi – Girdipilohtta (2013). Boka er oversatt til norsk ved forfatteren med tittelen Reinkalven Lille Biziden flygende pilot (2014).

Beaivváš mánát / Leve med reptiler

Sombys diktsamling, Beaivváš mánát /Leve blant reptiler, utgitt i 2020, ble produsert som en del av kunstprosjektet Nordnorsk lærdom på institutt for lærerutdanning og pedagogikk på UiT Norges arktiske universitet. Dette for å markere at Trondenes seminar, opprettet i 1826 og senere Tromsø lærerhøyskole, er Norges eldste lærerutdanning. Boka er utgitt under navnet Mary Ailonieida Sombán Mari. KORO (Kunst i offentlige rom) var oppdragsgiver. Diktsamlingen er en parallellutgave av dikt på nordsamisk og norsk, men diktene på norsk er ikke en gjendiktning av de samiske. Forfatteren poengterer i flere intervjuer at det er to forskjellige tekster i en og samme bok. Hun ser på lærerhøyskolens historie med et samisk blikk.

Beaivváš mánát /Leve blant reptiler er en bok med rasende lyrikk, der Somby tematiserer fornorskningsprosessen, rasisme, kolonisering, maktmisbruk og neglisjering fra myndighetenes side. Boka er også en hyllest av det som gir oss liv. Av sola og det spirituelle, og de menneskene som er våre aller nærmeste. Sinnet, den rasende teksten og hyllesten til det livgivende er illustrert med forfatterens egne vakre kunstbilder, og omhyllet av et gullfarget bokomslag.

Diktsamlingen ble i 2021 tildelt prisen "Årets vakreste bok", som deles ut av Grafill. Dette var første gang en samisk bok ble utnevnt til, og vant prisen "Årets vakreste bok". For 2022 er Beaivváš mánát /Leve blant reptiler nominert til Nordisk råds litteraturpris fra det samiske språkområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg