Ordkalotten

Av /Gnist Design.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Ordkalotten, Tromsø internasjonale litteraturfestival, er et årlig arrangement som ble etablert i 2000.

Det var et arrangement i forbindelse med hundreårsjubileumet for fødselen til forfatteren Lars Berg og Peter Wessel Zapffe-seminaret i regi av Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap (NAVK) skulle bli starten på Ordkalotten. Begge forfatterne har røtter i Tromsø.

Ved å ha søkelys på urbefolkningen tar arrangementet særlig ansvar for å fremme lokal kultur og trespråkligheten i nordområdene; samisk, kvensk og norsk. Hvert år tas det opp ulike temaer. I 2000 var temaene for eksempel Læstadius og fundamentalismen i litteraturen; i 2014 «tabu»; i 2015 «kropp»; i 2016 «Jeg/Eg/Mun»; i 2021 «kritikk»; i 2022 «sannhet og forsoning»; i 2023 «arv». Gjennom to nye hovedforfattere hver år, en levende og en død, skal forfatterskapet speile tema for festivalen.

Festivalen ønsker å formidle litteratur gjennom sjangeroverskridende arrangementer og møter mellom forskjellige kunstarter.

Bang! er festivalens tilbud til barn og unge. I samarbeid med Foreningen !les arrangeres en av delfinalene i «NM i Poesislam» her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg