Ordkalotten 2021
Av /Gnist Design.
Lisens: CC BY 2.0

Ordkalotten, Tromsø internasjonale litteraturfestival, er et årlig arrangement som ble etablert i 2000.

Det var et arrangement i forbindelse med hundreårsjubileumet for fødselen til forfatteren Lars Berg og Peter Wessel Zapffe-seminaret i regi av Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap (NAVK) skulle bli starten på Ordkalotten. Begge forfatterne har røtter i Tromsø.

Ved å ha søkelys på urbefolkningen tar arrangementet særlig ansvar for å fremme lokal kultur og trespråkligheten i nordområdene; samisk, kvensk og norsk. Hvert år tas det opp ulike temaer. I 2000 var temaene for eksempel Læstadius og fundamentalismen i litteraturen; i 2014 «tabu»; i 2015 «kropp»; i 2016 «Jeg/Eg/Mun»; i 2021 «kritikk»; i 2022 «sannhet og forsoning»; i 2023 «arv». Gjennom to nye hovedforfattere hver år, en levende og en død, skal forfatterskapet speile tema for festivalen.

Festivalen ønsker å formidle litteratur gjennom sjangeroverskridende arrangementer og møter mellom forskjellige kunstarter.

Bang! er festivalens tilbud til barn og unge. I samarbeid med Foreningen !les arrangeres en av delfinalene i «NM i Poesislam» her. Siden 2019 har festivalen arrangert novellekonkurransen NovelleCup.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg