Mariager Fjord mot øst, fra Bramslev Bakker.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mariagerfjord kommune ligger på østkysten av Nordjylland i Region Nordjylland i Danmark. I nord grenser kommunen mot Rold Skov. Kommunen gjennomskjæres av landets lengste og dypeste fjord, Mariager Fjord. Den hadde 41 662 innbyggere i 2022 og har et areal på 724 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i Hobro.

Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåingen av kommunene Mariager, Arden, Hadsund og Hobro samt Hvilsom i Aalestrup og Hannerupgård i Nørager. I kommunen finnes omkring 900 gravhauger, blant annet Danmarks største, Hohøj.

Kommunens største byer i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Hobro (12 071)
  • Hadsund (4973)
  • Mariager (2506)
  • Arden (2505)
  • Assens (1431)

Mariager Fjord

Mariager Fjord mot vest, fra Bramslev Bakker.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mariager Fjord er Danmarks lengste fjord, 36 kilometer lang. Den befinner seg på Jylland, skjærer inn fra Ålborg bukt i Kattegat og er seilbar for mindre skip til byene Hadsund, Mariager og Hobro. Fjorden kan krysses på en vei- og jernbanebro ved Hadsund. Mariager Fjord er sørgrense for landskapet Himmerland. Fjorden er opprinnelig enn tunneldal som ble skapt under siste istid og har et grunt ytre og et dypt indre. Helst siden steinalderen har det vært drevet fiske i fjorden, og mange bønder hadde fiske som bierverv. Flere elver renner ut i fjorden, og disse elvene har vært velegnet til anleggelse av vannmøller.

Hobro

Hobro kan dateres til slutten av 1100-tallet, kjøpstad på 1300-tallet. Sørvest for Hobro ligger Fyrkat, en rekonstruert ringborg fra vikingtiden. Hobro kirke fra 1850–1852 er bygd i nygotisk stil, arkitekt Michael Gottlieb Birckner Bindesbøll. Prekestolen (1698) stammer fra den gamle kirken. Hobro er administrasjonssenter for Mariagerfjord kommune og et livlig handelssenter. Byen har flere museer, blant annet Hobro Museum og Lystfartøjsmuseet. Blant næringslivsbedriftene finnes produsenter av metall-, plast- og elektriske varer ved siden av en stor næringsmiddelindustri. Sørvest produserer AkzoNobel salt oppumpet fra en dybdeboring (saltdiapir).

Hadsund

Hadsund er en tidligere stasjonsby. Hadsund kirke er fra 1898, og byen har handel, fiskehavn og to lystbåthavner. Ved Kattegatkysten øst for byen ligger fine badestrender og sommerhusområder. Byen hadde tidligere jernbaneforbindelse med Ålborg og Randers. Et industriområde nord i byen huser blant annet høyteknologiske bedrifter som Nilfisk-ALTO og Trip Trap. Hadsund har broforbindelse over Mariager Fjord, Hadsundbroen.

Mariager

Mariager var opprinnelig et fiskerleie og fergested for trafikken mellom Randers og Aalborg, i 1446 anla Birgittinerordenen et kloster her og ga det navnet Mariager. Sognekirken fra 1400-tallet var opprinnelig en del av nonneklosteret. Mariager har mange gamle hus med bindingsverk og brolagte gater. Byen har stor sommerturisme; ved havnen ligger aktivitetssenteret Danmarks Saltcenter. Et veteratog går sommertids mellom Mariager og Handest. Industrien er preget av småforetak, og det er stor utpendling. Sørøst for byen ligger Hohøj, Danmarks største gravhaug og et storslått utsiktspunkt, 110 meter over havet.

Arden

Arden er en stasjonsby på den østjyske lengdebane. Byen oppsto rundt Hesselholt holdeplass. Tradisjonelt har Arden vært preget av treindustri i tilknytning til skogene i nord, blant annet Rold Skov, en av Danmarks største sammenhengende skogsormåder. Arden kirke er fra 1934 og Storarden romanske kirke fra omkring 1100.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg