Region Nordjylland

Regioner i Danmark
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Region Nordjylland, forvaltningsenhet i Danmark som styres av et regionsråd bestående av 41 folkevalgte medlemmer. Danmarks inndeling i fem regioner er et ledd i Strukturreformen som trådte i kraft 1. januar 2007. Samtidig ble landets 13 amter og en regionskommune nedlagt, og en rekke kommunesammenslåinger gjennomført.

Regionens viktigste oppgave er å ivareta helsevesenet, men den har også miljø- og samferdselsoppgaver i tillegg til regional utvikling av miljø, natur og utdannelse.

Region Nordjylland omfatter det tidligere Nordjyllands amt, Viborg amt nord for Limfjorden, øya Mors samt den nordligste delen av Århus amt.

Regionsforvaltningen har sete i Ålborg, og regionen har 587 335 innbyggere i 2017 og et areal på 7910 km2.

Region Nordjylland består av kommunene Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerlands og Aalborg.

Regionen er preget av store naturområder med sommerhusområder, turisme og betydelig fergetrafikk til Norge og Sverige. Det finnes også moderne industri, blant annet omkring «Det digitale Nordjylland» i samarbeid med Aalborg Universitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg