Faktaboks

Lovisenberg Diakonale Sykehus
Offisielt navn
LOVISENBERG DIAKONALE SYKEHUS AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Tone Ikdahl
Styreleder
Bjørn Kristoffer Erikstein
Lovisenberg Diakonale Sykehus
Lovisenberg Diakonale Sykehus, ukjent dato. I dag er sykehuset utvidet flere ganger med nyere bygninger.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Lovisenberg Diakonale Sykehus er et diakonalt sykehus etablert i 1894 på Lovisenberg i Oslo, og er et av Norges største privateide sykehus. Sykehuset inngår i tjenestetilbudet til det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst, som har ansvaret for spesialisthelsetjenester i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Innlandet og Agder.

Sykehuset har lokalsykehusfunksjoner innen indremedisin, behandling av psykiske lidelser og rus, men har også pasienter fra hele landet for planlagte kirurgiske operasjoner. Sykehuset har i tillegg spesialiserte funksjoner gjennom TAKO, et nasjonalt oralmedisinsk kompetansesenter, og Lovisenberg Lindring og Livshjelp.

Sykehuset eies av stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg, og virksomheten er fra 1993 underlagt Lovisenberg Diakonale Sykehus AS, et aksjeselskap som eies av stiftelsene Diakonissehuset Lovisenberg og Diakonova, tidligere Menighetssøsterhjemmet.

Historikk

Lovisenberg Diakonale Sykehus
Pasienter, sykepleiere og leger fotografert i sykehusets korridor, trolig rundt 1900.

Sykehusets historie begynte i 1868, året stiftelsen Diakonissehuset i Oslo ble etablert som en utdanningsinstitusjon for diakonisser. Institusjonen ble plassert på en kommunal gård på Grønland, og den første forstanderinnen var Cathinka Guldberg, Norges første sykepleier.

I 1894 startet utbyggingen av det nye sykehuset på Lovisenberg, og stiftelsen ga mulighet for flere pasienter innen områdene kirurgi, medisin og psykiatri. Sykehusets bygningsmasse var de neste 50 årene gjenstand for påbygging og moderniseringer, før det i 1949 ble åpnet en egen psykiatrisk avdeling.

For å kunne utfylle behovet for sykepleiere ble stiftelsen menighetssøsterhjemmet i Rosenborggata i Oslo opprettet. Den nye institusjonen startet med undervisning i 1916 og bestod av et søsterhjem og en klinikk, før det senere fikk et eget sykehus for indremedisin og elektiv kirurgi.

I 1993 ble virksomheten til sykehuset på Lovisenberg og menighetsøstershjemmet slått sammen, og aksjeselskapet Lovisenberg Diakonale Sykehus AS ble etablert. Fra dette året har stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg og stiftelsen Diakonova, tidligere Menighetssøsterhjemmet, en eierandel på 50 prosent hver.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Dette innebar at alt eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Lovisenberg Diakonale Sykehus er fra 2002 en tilbyder av helsetjenester på vegne av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Lovisenberg Diakonale Sykehus
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
86.101 Alminnelige somatiske sykehus; 86.104 Institusjoner i psykisk helsevern for voksne; 86.224 Poliklinikker i psykisk helsevern for barn og unge

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg