Louis Leakey

Faktaboks

Louis Leakey

Louis Seymour Bazett Leakey

Louis S.B. Leakey

Uttale
lˈi:ki
Født
7. august 1903, Kabete, Kenya
Død
1. oktober 1972, London, Storbritannia

Louis og Mary Leakey viser frem fossilkjeven fra en australopithecin, funnet 1959 i Olduvaislukten i Tanzania.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Louis Leakey var en britisk paleoantropolog. Han er kjent for sine arkeologiske og paleoantropologiske undersøkelser og funn i Øst-Afrika, og særlig for utforskningen av Olduvaidalen i Tanzania.

Leakey var født og oppvokst i Kenya, og utdannet ved universitetet i Cambridge. Han var gift med Mary Leakey og far til Richard Leakey. I 1959 fant ekteparet Leakey en fullstendig hodeskalle av en australopithecin som ble kalt Zinjanthropus (henføres nå til slekten Paraanthropus). Aldersbestemmelser av de lagene skallen ble funnet i, viste en alder på om lag 1,7 millioner år.

Leakey og hans medarbeidere gjorde etter hvert (blant annet i lag eldre enn 1,7 millioner år) nye funn som de mente måtte være rester av den eldste, mest primitive art av menneskeslekten Homo. Leakey kalte denne arten for Homo habilis. Til tross for at de hadde et hjernevolum på bare 680 kvadratcentimeter, antok han at de hadde laget steinredskaper. Leakey fremsatte den teori at Homo habilis var en direkte forløper for Homo sapiens, mens andre tidligere menneskearter måtte betraktes som sidegrener. Teorien ble møtt med atskillig kritikk.

Foruten de nevnte formene fant Leakey i yngre lag i Olduvaidalen en nesten fullstendig hodeskalle av Homo erectus, som før dette funnet ikke var kjent fra Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Burde ikke familien Leakey samles i kategorien "antropologer"?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg